V Černé Hoře padly tresty za pokus o převrat, který měl dostat k moci proruské vedení

V Černé Hoře odsoudili 14 lidí za plánování atentátu a státního převratu (zdroj: ČT24)

Soud v Černé Hoře poslal na pět let do vězení dva přední představitele proruské opozice Andriju Mandiče a Milana Kneževiče. Shledal je vinnými z účasti na zmařeném pokusu o převrat z roku 2016. Informuje o tom agentura AFP. Proti rozsudku se lze odvolat. Soudní jednání provázela přísná bezpečnostní opatření.

Černohorská policie v říjnu 2016, den před parlamentními volbami, zatkla dvě desítky lidí podezřelých ze zapojení do spiknutí s cílem svrhnout prozápadní vládu, zabít jejího premiéra Mila Djukanoviče a dosadit k moci proruské vedení. Černohorské úřady z přípravy komplotu záhy obvinily srbské a ruské nacionalisty.

List Telegraph s odkazem na vysoce postavené britské činitele v roce 2017 informoval, že se ruské tajné služby s požehnáním Moskvy snažily sabotovat plán Černé Hory připojit se k NATO. Útok byl zmařen pouhých pár hodin předtím, než k němu mělo dojít. Země by pak upadla do chaosu a Moskva by se snažila dosadit do čela země proruské vedení.

Parlament poslance Mandiče a Kneževiče kvůli vyšetřování zbavil imunity a soud vynesl rozsudek, podle kterého jsou vinni, že se pokusili spáchat teroristický čin v den parlamentních voleb. K soudu nepřišli a řekli, že ho budou někde v Podgorici sledovat „s nejdůvěryhodnějšími lidmi“. Celkem bylo odsouzeno 13 lidí.

Organizátory byli podle Černé Hory příslušníci GRU

Ruští občané Eduard Šišmakov a Vladimir Popov, kteří byli označeni za organizátory spiknutí, ale jsou mimo dosah černohorské justice, dostali nejtěžší tresty – měli by jít do vězení na 15 a 12 let. Jde o příslušníky ruské vojenské zpravodajské služby GRU. Ostatní byli odsouzeni k trestům od jednoho do osmi let. V případě jedné obžalované je trest jen podmíněný.

Podle rozsudku dvojice Rusů pokus o převrat řídila ze sousedního Srbska. Svým spojencům v Černé Hoře prý poskytli nejméně 200 tisíc eur (5,14 milionu korun) na nákup zbraní. Mandič s Kneževičem v období před volbami několikrát vyjeli do Moskvy, kde údajně dostávali instrukce od agentů GRU.

Agentura APA připomíná, že proces začal předloni v létě a vůbec poprvé ho živě přenášela veřejnoprávní televize.

Letos v březnu klíčový svědek v tomto případu Saša Sindjelič zcela změnil výpověď a v srbské televizi Happy popřel, že se v říjnu 2016 představitelé proruské opozice za pomoci Moskvy pokusili o státní převrat. Zástupci opozice se podle něj jen snažili svolat legitimní protivládní protest.

Proruská opozice také tvrdila, že šlo o premiérův komplot s cílem zajistit výrazné vítězství vládnoucí Demokratické strany socialistů (DPS). Djukanovič v posledních třiceti letech stojí v čele Černé Hory téměř bez přestávky ve funkci premiéra nebo prezidenta.

Moskva opakovaně popřela, že by na nezdařeném pokusu o puč měla podíl. Černohorská policie pokus o převrat podle tamních úřadů překazila díky informacím od západních zpravodajských služeb.