V Británii stávkovaly zdravotní sestry, chtějí vyšší platy

Desítky tisíc zdravotních sester ve středu po celé Anglii stávkovaly kvůli nízkým platům. Protest, naplánovaný mezi 8:00 a 20:00 místního času (9:00 až 21:00 SEČ), zasáhl čtvrtinu nemocnic a klinik v Anglii a pacienti museli počítat s omezením zdravotních služeb, napsal server BBC. Pohotovostní péči ale tato zařízení i nadále poskytovala. Rovněž fungovala i zdravotnická zařízení určená pro léčbu rakoviny.

Podle odhadů ve středu nepřišlo do práce až sto tisíc sester různých specializací. Podobný počet jich stávkoval už v prosinci. Protest má být dvoudenní, nepřijdou proto ani ve čtvrtek. Stále ale pracují sestry u praktických lékařů, u zubařů a v lékárnách. 

Reálné příjmy britských zdravotníků se od roku 2010 kvůli inflaci snížily o pětinu. Zdravotní sestry a ošetřovatelé uvádějí, že kvůli nízkým platům mají často problémy se zaplacením účtů a spolu s extrémním stresem, který jejich práce přináší, se již mnozí ocitli „na hraně“, napsala agentura Reuters. „Tato práce sestry pomalu zabíjí,“ uvedl zdravotník David Hendy. Spolu s více než stovkou dalších se zúčastnil protestu před nemocnicí University College London Hospital.

„Ošetřovatelé a sestry si za posledních deset let prošli peklem. Máme za sebou covid-19, mám kolegy, kteří na něj zemřeli, já jsem ho měl třikrát. Naše morálka je úplně na dně,“ dodal se slzami v očích.

Zdravotnické odbory požadují zvýšení platů až o devatenáct procent, na což ale nechce britská vláda přistoupit. Kabinet Rishiho Sunaka se bojí, že pokud by začal přistupovat na požadavky všech stávkujících, roztočilo by to inflační spirálu.

Zpravodaj ČT Dolanský ke stávkám v Británii (zdroj: ČT24)

Už v prosinci musely nemocnice odříct 4560 operací a stávky se dotkly až 25 tisíc pacientů. Stávkují i pracovníci ambulancí, což znamená, že sanitky mají mnohem delší dojezdovou dobu. Cesta ke krizovým případům jim může trvat hodinu a půl, pro lidi, kteří nejsou v ohrožení života, přijedou někdy až druhý den – někteří čekali i třicet hodin.

V Británii často stávkují i pracovníci dalších sektorů. Velké problémy to v minulosti způsobilo v případě železničářů, do práce nepřišli třeba ani pošťáci. Týdenní stávku plánují učitelé na základních školách a k nim se přidají i vysokoškolští pedagogové. V únoru budou stávkovat také úředníci, do práce jich nepřijde možná až 100 tisíc.

Britská vláda se s odbory snaží vyjednávat, chystá také zákon, který omezí možnost stávkovat pro některé profese. Například celníci, pracovníci na letištích nebo právě železničáři by tak nově měli mít tuto možnost jen ve značně omezeném měřítku.