Útočník ze Sydney měl psychické obtíže

Zprávy 13: Útočník v Sydney měl psychické problémy (zdroj: ČT24)

Muž, který v sobotu v nákupním centru Westfield Bondi Junction v Sydney ubodal šest lidí a kterého policie zastřelila, měl v minulosti psychické obtíže. Nic nenasvědčuje tomu, že by jeho útok byl ideologicky motivovaný, uvedla v neděli podle agentury Reuters australská policie.

Policie zveřejnila totožnost útočníka, byl jím čtyřicetiletý muž Joel Cauchi. Po odvysílání prvních záběrů z útoku se na úřady obrátila jeho rodina, která ho na videu poznala, a upozornila na jeho obtíže. Rodina v prohlášení uvedla, že je jeho činem zdrcena, vyjádřila soustrast blízkým obětí a zároveň vyslovila pochopení pro postup policistky, která útočníka zastřelila.

Cauchi měl v 17 letech diagnostikované psychické problémy a v posledních čtyřech až pěti letech byl často v kontaktu s policií, uvedl Roger Lowe z policie v Queenslandu. Právě v sousedním státě Cauchi až donedávna žil, do Sydney se přestěhoval asi před měsícem. V Queenslandu nebyl Cauchi nikdy zatčen, dodal Lowe.

Útočník podle rodiny vedl potulný život, v poslední době přespával v autě a s matkou byl v kontaktu jen zřídka prostřednictvím textových zpráv.

V Austrálii platí jedny z nejpřísnějších zákonů pro držení zbraní na světě a útoky s podobným počtem obětí jsou tam velmi vzácné. Mnozí politici i veřejnost během neděle přinesli na místo neštěstí květiny a vyjádřili soustrast pozůstalým, napsal server ABC News.