Útok v Sydney má šest obětí, policie pachatele zastřelila

Události: Muž ubodal v Sydney šest lidí, policie ho zastřelila (zdroj: ČT24)

Útok nožem v obchodním domě v Sydney má šest obětí, uvedla policie. Několik dalších osob, včetně devítiměsíčního dítěte, utrpělo zranění. Útočník jednal sám a je po smrti, zneškodnila ho policistka, která se zrovna nacházela poblíž a po oznámení útoku jej začala sledovat. Vyšetřovatelé oznámili, že na místě nenašli nic, co by vypovídalo o motivu činu. Nic ale nyní nenasvědčuje tomu, že by měl teroristické pozadí.

Australská policie zahájila operaci v nákupním centru Westfield Bondi Junction odpoledne místního času (ráno SEČ) poté, co obdržela zprávy o útoku nožem. Záchranné služby na místě evakuovaly stovky lidí.

Policie později potvrdila šest mrtvých. Pět lidí – čtyři ženy a jeden muž – zemřelo na místě. V nemocnici později svým zraněním podlehla matka devítiměsíčního poraněného kojence. Dítě podstoupilo operaci.

Útočník napadl nožem devět lidí, než ho zastřelila policistka, řekl zástupce policejního komisaře Anthony Cooke. Dodal, že podezřelý jednal sám a „nehrozí žádné další nebezpečí“.

„První myšlenky všech Australanů jsou se zasaženými a jejich blízkými,“ napsal na sociální síti X premiér Anthony Albanese. „Soucítíme se zraněnými a děkujeme těm, kteří o ně pečují, i našim statečným policistům a záchranářům,“ dodal.

Útočníka zastřelila policistka, která se zrovna nacházela poblíž, a po zprávách o útoku ho začala sledovat. Zbraň použila ve chvíli, kdy se k ní muž otočil a zvedl na ni nůž. Její statečnost ocenil i premiér. „Je to jistě hrdinka. Není pochyb o tom, že svým jednáním zachránila životy. A je to připomínka toho, že lidé, kteří nosí (uniformu), jsou lidé, kteří spěchají vstříc nebezpečí, nikoliv od něj pryč,“ řekl Albanese.

Zdravotníci na místě útoku
Zdroj: Reuters/AAP Image/Steven Saphore

Jeden z evakuovaných z obchodního domu Westfield Bondi Junction sdělil serveru 9 News, že viděl údajného útočníka s „velkou čepelí“. „Všichni začali utíkat ke konci budovy,“ řekl muž, který se představil jako Jason.

„Viděl jsem ho (útočníka) vyběhnout zpoza rohu a pak jsem jen slyšel ‚položte to na zem‘ a pak ho policistka střelila. On by to nepoložil, hrozně běsnil,“ uvedl další svěděk.

Jeden z mužů, se kterým hovořil server 9 News, tvrdil, že se nakupující snažili pomoci pobodané matce a jejímu miminku. Muž uvedl, že kojence držel a spolu s dalšími lidmi se pokoušeli stlačit jeho rány. Ostatní se podle něj snažili ošetřit matku, která krvácela výrazněji.

Na místo dorazily desítky policejních aut a sanitek, zatímco jim nad hlavou kroužily policejní vrtulníky. Na videích, které se šíří na sociálních sítích, je vidět, jak nakupující běží přes skleněný most spojující velké nákupní centrum. Někteří vybíhali z rušného komplexu s křikem a pláčem, jiní se podle australských médií zamykali na toaletách centra.