USA hlásí první úmrtí na koronavirus. V Itálii je přes tisíc nakažených

V pevninské Číně vzrostl v pátek počet případů nákazy novým koronavirem o 427, infikovaných je 79 251 lidí. Dalších 47 pacientů nemoci COVID-19 podlehlo, celkově si tedy choroba v Číně vyžádala 2835 obětí. Vyšší denní nárůst případů než země, z níž se koronavirus rozšířil, hlásí Jižní Korea, kde onemocnělo dalších 813 lidí a počet případů tam přesáhl tři tisíce. V Itálii nemoc zabila už 29 lidí, Spojené státy a Británie zaznamenaly první oběť, v Íránu v důsledku nemoci zemřelo dalších devět lidí. Bílý dům kvůli šíření infekce odřekl setkání Donalda Trumpa s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem, Francie ruší velké veřejné akce.

V Jižní Koreji v posledních dnech přibývá případů rychleji než v Číně. Soul dnes ohlásil celkem už 813 nově nakažených lidí, což je největší nárůst od 20. ledna, kdy země oznámila prvního nakaženého. Nemoci COVID-19 v Jižní Koreji dosud podlehlo 17 lidí, což je o čtyři více, než bylo hlášeno doposud.

Společnost LG Display zastavila provoz v továrně na výrobu displejů pro chytré telefony v jihokorejském městě Kumi. U zaměstnance banky, která sídlí v téže budově jako závod, byla totiž zjištěna nákaza koronavirem. Provoz má být obnoven v úterý.

Před týdnem zavřel v témže městě svou výrobu chytrých telefonů výrobce elektroniky Samsung, protože se potvrdila nákaza u jednoho ze zaměstnanců. Zbytku z nich byla nařízena karanténa.

Korejské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí dnes též oznámilo první případ, kdy se někdo koronavirem nakazil opakovaně. Jedná se o 73letou ženu, která se infikovala poté, co byla 22. února po vyléčení propuštěna z nemocnice. Ve čtvrtek se u ní začaly znovu projevovat příznaky nemoci COVID-19 a v pátek se podezření potvrdilo.

Po čtvrteční bilanci nových případů v Číně, která byla nejnižší od ledna, se počet infikovaných v pátek o stovku zvýšil – onemocnělo 427 lidí. Naprostá většina obětí i pacientů, kteří s nemocí stále bojují, pochází z provincie Chu-pej, odkud se choroba začala původně šířit. Z jiných čínských provincií jsou jen čtyři nové výskyty nákazy a dvě oběti.

Druhou zemí, kde kvůli koronaviru zemřelo nejvíce lidí, je Írán, jenž oznámil devět nových obětí. Celkově už tedy počet mrtvých v důsledku nákazy dosáhl 43 lidí. Od pátku země zaznamenala 205 nových pacientů, celkem tak eviduje 593 případů nákazy. Infekce v Íránu postihla mimo jiné i jeho viceprezidentku Masúmí Ebtekarovou, náměstka ministra zdravotnictví Íradže Haríršího či dva členy parlamentu.

První oběť nemoci COVID-19 zaznamenala Británie. Nákaze v Japonsku podlehl Brit, který se nakazil na výletní lodi Diamond Princess kotvící v Jokohamě. Je již šestým pasažérem plavidla, který v důsledku nemoci zemřel. Spojené království celkově eviduje dvacítku případů nákazy a ministerský předseda Boris Johnson v pátek prohlásil, že zpomalení šíření koronaviru je nyní prioritou jeho kabinetu.

Nejpostiženější evropskou zemí je Itálie. Počet nakažených tam dosáhl 1128, z toho 615 v Lombardii, 217 v kraji Emilia-Romagna a 191 v Benátsku. Zemřelých je 29. 

USA hlásí první úmrtí, Bílý dům zrušil schůzku s Kurzem

Spojené státy hlásí první oběť ze státu Washington. NBC píše, že v zemi je 66 případů nákazy, z toho devět se uzdravilo a čtyři ještě čekají na potvrzovací testy. 

Trumpova administrativa kvůli šíření infekce odřekla připravované úterní setkání s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem. Rakouská strana konstatovala, že Bílý dům odřeknutí schůzky vysvětlil všeobecnou situací kolem nynější nákazy. Pro Kurze by jednání s Trumpem ve Washingtonu bylo už druhým, odletět měl kancléř v neděli.

Spojené státy rovněž kvůli koronaviru odložily setkání vůdců zemí jihovýchodní Asie, které bylo svoláno na 14. března do Las Vegas. Trump pozval vůdce desetičlenného Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) do Spojených států poté, co se loni nezúčastnil jejich schůzky v Thajsku.

Ve hře je možné rozšíření zákazu vstupu do země, které aktuálně platí pro cizince, kteří v posledních 14 dnech pobývali v Číně. Trump v pátek řekl, že o dalších omezeních bude rozhodnuto velmi brzy. O situaci kolem koronaviru bude v sobotu v Bílém domě jednat krizový štáb.

Paříž přijde o půlmaraton

Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran v sobotu oznámil, že kvůli koronaviru země dočasně zakazuje veřejná shromáždění s účastí větší než pět tisíc lidí. Podle tamních médií se toto opatření v nejbližší době dotkne mimo jiné půlmaratonu, který se měl v neděli konat v Paříži, či posledního dne pařížského zemědělského veletrhu, jenž měl rovněž končit v neděli.

Konat se kvůli koronaviru nebude například ani karneval v Annecy, přesunut byl také světový veletrh investičních příležitostí MIPIM ve francouzském Cannes.

Podobná opatření kvůli koronaviru oznámilo v pátek například také Švýcarsko, které zakázalo všechny akce s účastí více než tisíc osob. Zákaz tak postihl mimo jiné slavný ženevský autosalon.

Ve Francii je podle ministra zdravotnictví nyní potvrzeno 73 nakažených novým koronavirem, dva infikovaní tento měsíc zemřeli – první obětí byl osmdesátiletý Číňan, druhou šedesátiletý Francouz.

Japonsko trvá na olympiádě, na pomoc uvolní 270 miliard jenů

Japonský premiér Šinzo Abe v sobotu na první tiskové konferenci od propuknutí nákazy v zemi vyzval veřejnost, aby se podílela na boji s koronavirem. „Rozhodl jsem se, že musíme v následujícím týdnu či dvou vynaložit veškerou snahu, aby se virus přestal šířit,“ prohlásil Abe.

Tokio bude podle něj pokračovat v přípravách na letní olympijské hry, z nichž současný premiér učinil jednu z priorit své vlády. Abeho kabinet uvolní 270 miliard jenů (zhruba 57,7 miliardy korun) z rozpočtových rezerv na mimořádná opatření, včetně podpory menších firem.

Japonský premiér také odrazuje spotřebitele od frenetického skupování toaletního papíru, o jehož nedostatku se šíří fámy.