USA a Filipíny posilují spojenectví, reagují na agresivní chování Číny

Spojené státy a Filipíny oznámily další posílení vzájemného spojenectví během návštěvy amerických ministrů zahraničí a obrany Antonyho Blinkena a Lloyda Austina v Manile. Oba vysocí američtí představitelé se setkali se svými filipínskými protějšky a s tamním prezidentem Ferdinandem Marcosem.

Během úterý mají ministři představit vojenskou finanční pomoc ve výši 500 milionů dolarů (asi 11,74 miliardy korun) na zlepšení filipínské obrany a informovat o pokroku v navrhovaném paktu o sdílení vojenských zpravodajských informací. Tyto kroky jsou reakcí na agresivní akce Číny v oblasti Jihočínského moře a vyostřující se střety mezi Manilou a Pekingem kvůli sporným územím.

Aktuální situace je tam o něco klidnější poté, co Čína a Filipíny nedávno dosáhly prozatímního ujednání ohledně sporné Druhé Thomasovy mělčiny. V místě kotví stará filipínská válečná loď sloužící jako filipínská námořní základna. Filipíny tam pravidelně posílají lodě se zásobami a právě v posledních měsících docházelo k vážným střetům s čínskou pobřežní stráží, při nichž byli dokonce zraněni filipínští námořníci.

„Smysl dohody vzápětí zpochybnila rozdílná prohlášení Číny a Filipín, každá země ji vykládala jinak. Filipíny se ihned ohradily proti oznámení Číny, že Filipíny souhlasí s tím, že budou zásobovací mise oznamovat předem a že umožní inspekci čínské pobřežní stráže. Pro Filipíny je to nepřijatelný požadavek, loď kotví ve filipínské výlučné ekonomické zóně,“ vysvětlila zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

„Proto se s napětím očekávalo, za jakých okolností proběhne následující zásobovací mise, která se uskutečnila o víkendu. Obešla se tentokrát bez incidentů, Filipíny oznámily, že zásoby dopravovala civilní loď v doprovodu filipínské pobřežní stráže, a čínská pobřežní stráž zachovala tentokrát bezpečnou vzdálenost, nikoho neohrožovala,“ dodala zpravodajka ČT.

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová komentuje posílení spojenectví mezi Spojenými státy a Filipínami (zdroj: ČT24)

Spolupráce i s Austrálií a Japonskem

Blinken během návštěvy znovu potvrdil podporu USA Filipínám při obraně jejich svrchovaných práv. Blinken, Austin a Marcos diskutovali také o způsobech, jak pokračovat v úzké spolupráci s podobně smýšlejícími zeměmi, jako je Austrálie a Japonsko, v oblasti posilování právního státu, svobody moří a respektování územní svrchovanosti.

Právě s Japonskem a také s Jižní Koreou podepsali američtí ministři v pondělí významné obranné dohody.

Filipínský prezident Marcos loni schválil rozšíření americké vojenské přítomnosti v dalších čtyřech filipínských vojenských základnách v souladu s obrannou dohodou z roku 2014. Za jeho vlády se také uskutečnila největší válečná cvičení filipínských a amerických sil, což vyvolalo odpor Číny, která uvedla, že zvýšené rozmístění amerických sil ohrozí mír a bezpečnost v regionu.