Únik vojenských dokumentů je pro bezpečnost USA závažné riziko, připustil Pentagon

Únik utajovaných amerických vojenských dokumentů představuje pro národní bezpečnost Spojených států závažné riziko, uvedl mluvčí Pentagonu Chris Meagher. Materiály týkající se zejména Ukrajiny, které od minulého týdne kolují na sociálních sítích, se podle amerického ministerstva obrany zdají být z velké části autentické, v některých případech ale byly patrně upraveny. Stanice CNN s odvoláním na zdroj v administrativě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského uvedla, že Kyjev byl kvůli úniku dokumentů nucen změnit své válečné plány.

Pentagon „nepřetržitě pracuje na zjištění rozsahu šíření informací“ a jejich pravdivosti, řekl Meagher. Skutečnost, že tyto dokumenty kolují on-line, podle něj představuje „velmi vážné riziko pro národní bezpečnost a může potenciálně podporovat dezinformace“. Uniklé dokumenty označil za „vysoce utajovaný citlivý materiál“.

Únik vedl Pentagon k přijetí přísnějších opatření při sdílení citlivých dokumentů. Ministerstvo spravedlnosti CNN potvrdilo, že zahájilo vyšetřování zdroje úniku informací.

Dokumenty jsou v podobném formátu, ve kterém se podává „aktuální denní hlášení vysoce postaveným americkým představitelům o operacích týkajících se Ruska a Ukrajiny,“ uvedl Meagher. Pentagon nyní zkoumá, kdo všechno k nim mohl mít přístup a jakým způsobem jsou dotčené informace šířeny.

Uniklý materiál podrobně popisuje plány USA a NATO na posílení ukrajinské armády před plánovanou ofenzivou proti ruským jednotkám. Agentura Reuters uvedla, že některé dokumenty jsou na internetu dostupné už od března. Investigativní novináři včetně webu Bellingcat tvrdí, že dokumenty mohly na diskuzní platformě Discord kolovat i celé měsíce.

V tuto chvíli „nevíme, kdo za tím stojí, a nevíme, jaký je jejich motiv,“ uvedl v pondělí bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Potvrdil také, že alespoň některé z dokumentů byly upraveny, administrativa se nicméně snaží teprve ověřit jejich pravost v plném rozsahu.

Dokumenty podle CNN odhalují klíčové slabiny Ukrajiny spojené s výzbrojí a protivzdušnou obranou, ale také velikost a připravenost praporů v kritické fázi války, kdy se ukrajinské síly připravují na zahájení protiofenzivy proti Rusům.

Nejmenovaný zástupce aliance Five Eyes, která zaštiťuje spolupráci v oblasti zpravodajských služeb mezi USA, Austrálií, Kanadou, Novým Zélandem a Spojeným královstvím, podle CNN označil za znepokojující pro Ukrajinu dokument, který odhaduje, že bitva o Donbas by se mohla v průběhu roku 2023 zadrhnout v patové situaci. „Zisků pro Ukrajinu bude těžké dosáhnout, ale nepomáhá, že se důvěrné hodnocení USA, které poukazuje na pravděpodobný pat, odhalilo veřejně,“ podotkl úředník.

Sledování Zelenského

Únik nastal v době, kdy USA a Ukrajina navázaly důvěrnější vztahy ohledně sdílení zpravodajských informací, připomíná CNN. Jeden z dokumentů ukazuje, že USA špehovaly i Zelenského, což podle zdroje blízkého ukrajinskému prezidentovi není překvapivé, nicméně ukrajinští představitelé jsou z úniku informací hluboce rozladěni. 

V jednom z dokumentů, který se opírá o zjištění ze zachycené komunikace, se uvádí, že Zelenskyj koncem února „navrhl udeřit na místa rozmístění ruských jednotek v ruské Rostovské oblasti“ pomocí bezpilotních letounů, jelikož Ukrajina nedisponuje střelami schopnými zasáhnout takto vzdálené cíle.

To by podle CNN mohlo vysvětlovat, proč USA dosud váhají s poskytnutím střel delšího doletu Kyjevu. Americké zpravodajské služby se v jednom z dokumentů obávají, že Čína by mohla využít ukrajinské údery na cíle hluboko v Rusku „jako příležitost k tomu, aby NATO označila za agresora a mohla zvýšit svou pomoc Rusku“.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak agentuře Reuters řekl, že strategické plány Ukrajiny zůstávají stejné, ale taktické se mohou měnit vždy. „Existují strategické úkoly – ty jsou neměnné. Ale operační a taktické scénáře se neustále upřesňují na základě vyhodnocení situace na bojišti, zaopatření zdrojů, zpravodajských informací o zdrojích nepřítele a tak dále,“ řekl Podoljak. „V tuto chvíli není možné plány přehodnocovat, protože se na nich teprve pracuje,“ dodal.

V pátek Podoljak na svém kanálu Telegram uvedl, že podle jeho názoru jsou šířené dokumenty neautentické, nemají „nic společného se skutečnými plány Ukrajiny“ a jsou založeny na „velkém množství smyšlených informací“ šířených Ruskem.

Odhalení, jak USA špehují

Ukrajinští představitelé na začátku války váhali se sdílením svých bojových plánů se Spojenými státy, protože se obávali úniku informací. Měli také obavy, že sdílení informací by mohlo poukázat na jejich slabiny a odradit Američany od další pomoci, a proto je pečlivě střežili. Výměna zpravodajských informací mezi Kyjevem a Washingtonem se loni na podzim značně uvolnila a obě země úzce spolupracovaly na variantách ukrajinské ofenzivy.

Odhalení utajovaných dokumentů Pentagonu poskytly vzácný pohled na to, jak USA špehují spojence i nepřátele. Některé z dokumentů, které jsou podle amerických představitelů autentické, odhalují rozsah amerického odposlouchávání klíčových spojenců – kromě Ukrajiny též Izraele či Jižní Koreje.

Ačkoliv je špehování nedílnou součástí zpravodajských služeb po celém světě, diplomaté některých dotčených zemí sdělili CNN, že veřejné odhalení takových informací pověst USA poškozuje. Američtí spojenci očekávají, že se s nimi Spojené státy o svá zjištění podělí, nicméně už nyní sami vyhodnocují škody a snaží se zjistit, zda únik informací neohrozil jejich vlastní zdroje a metody.

Američané měli přesné informace o ruských plánovaných útocích

Jiné dokumenty odhalují míru, do jaké se Spojeným státům podařilo proniknout do struktur ruského ministerstva obrany a ruské žoldnéřské Wagnerovy společnosti. Velká část informací o Rusku byla získána prostřednictvím odposlouchávané komunikace, což vyvolává obavy, že Rusové nyní změní způsob metody, aby lépe utajili své plány. Ohroženi mohou být i lidé – mapy pohybu ruských vojsk a odhad jejich schopností pocházejí částečně od utajených lidských zdrojů.

Dokumenty ukazují, že USA byly schopny zachytit plány ruského zaměření, až po přesné údaje o tom, na které tepelné elektrárny, elektrické rozvodny a mosty plánovaly ruské síly zaútočit uvnitř Ukrajiny a kdy.

Washington byl rovněž schopen zachytit ruskou strategii boje proti tankům západní pomoci, které Ukrajině mají pomoci. Plán „předpokládá vytvoření tří palebných zón podle dostřelu – dlouhého, středního a krátkého – přičemž každá zóna by byla pokryta specifickou výzbrojí a typy jednotek,“ uvádí se ve zprávě zpravodajských služeb.

Dokumenty zdůrazňující obavy USA ohledně Wagnerovy skupiny, která má na Ukrajině tisíce příslušníků, hovoří o obnoveném náboru ruských zajatců pro boj na Ukrajině – což podtrhuje „pokračující vliv jejího vůdce na Putina“, uvádí jedna ze zpráv – a o plánech skupiny posílit svou činnost v Africe a na Haiti.

CNN také zmiňuje, že podle odborníků uniklé dokumenty využívají už i dezinformátoři, například úpravou údajného počtu obětí ve prospěch ruské strany konfliktu.