Únava z konfliktu je mnohem větší v Česku než na Ukrajině, myslí si zpravodaj Papadopulos

Zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos byl hostem v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Ukrajinci zasažení válkou se s novináři bavit chtějí, přiblížil v Interview ČT24 zahraniční zpravodaj Andreas Papadopulos. „Mám už nějakou zkušenost, s kým mluvit, je potřeba je rozmluvit. (…) Hledáme si k sobě cestu, aby se mnou hovořili. To pochopení musí být vzájemné,“ popsal. Hovořil také o morálce na Ukrajině nebo o tom, jestli tamní obyvatelé očekávali i horší scénáře, než byla destrukce Kachovské přehrady.

Pro novináře je podle Papadopulose důležitá drzost a neodbytnost. „Je potřeba s těmi lidmi vyjednávat. Do každé konverzace je třeba vstupovat jako do vyjednávacího dialogu. Já jsem vojákovi, který rozhodoval, jestli nás pustí do zatopeného Chersonu, říkal: 'Toto musí lidi v Česku vidět'.“

Točí zpravidla příběhy lidí, o nichž se mu podaří se co nejvíc dozvědět. Papadopulos vysvětlil, že důležité je napřed navázat s lidmi spojení, a oni potom svůj příběh odhalí sami. „To jsou lidé, za kterými se snažím i vrátit,“ říká.

Řada Ukrajinců teď byla postižena zničením Kachovské přehrady, ale podle Papadopulose byli v současném konfliktu připraveni i na horší scénáře, třeba jadernou katastrofu v Záporožské jaderné elektrárně nebo výbuch chemických továren na hranicích Krymu. Dodává ale, že to jsou věci, které nadále hrozí.

Obnova zatopených oblastí bude stát na snaze jejich obyvatel, míní Papadopulos. „Na Ukrajině stát nefunguje jako tady (v Česku). Bude to tvrdá dřina těch lidí, kteří si budou muset najít druhou práci v zemi, kde práce není, budou muset vydělat peníze, sami si postavit domy.“

Nálada na frontě

Odolní musí být i ukrajinští vojáci, kteří čekali na zahájení protiofenzivy, jež podle oficiálních informací už odstartovala. „Pijí kávu, cvičí, chodí na polygon zkoušet nové zbraně, připravují se psychicky,“ popsal zpravodaj denní rutinu poblíž fronty.

I když se konflikt táhne, podle Papadopulose Ukrajinci nejsou unaveni. Únavu vidí spíš v okolních zemích, v Česku nebo Polsku. „Tady nikdo neumírá, jenom posíláme vyřezané zbraně a peníze, ale únava z konfliktu je mnohem větší,“ říká.

Ukrajinská města, která jsou dál od frontové linie, podle Papadopulose žijí běžným životem, lidé chodí do práce a děti do školy. I to podle něj udržuje jejich morálku. Na východě země je ale situace bezútěšná, vesnice jsou vybombardované a většina lidí je opustila, dodal.