Ukrajinu brání také jednotka Kraken. Stává se i cílem ruské propagandy

Kromě ukrajinské armády bojují na frontě také dobrovolníci. Jednotka Kraken vznikla samovolně, stojí na bývalých azovcích, ale i spoustě dalších bojovníků a zodpovídá se ukrajinskému ministerstvu obrany. Kvůli svému různorodému složení se stává i cílem ruské propagandy.

Jednotku Kraken založili bývalí bojovníci pluku Azov. Vede ho Konstantin Nemičev, šestadvacetiletý politik z Charkova. V posledních volbách neúspěšně kandidoval na starostu a měl velkou podporu u fotbalových ultras – zarytých fanoušků.

I ti tvoří část členů jednotky Kraken. Přívrženci charkovského týmu Metalist se dříve scházeli v podniku jménem Wall, který v roce 2014 zasáhla údajně ruská raketa a zabila jedenáct fotbalových fanoušků.

Kromě zmíněných ultras a azovských veteránů jsou mezi bojovníky lidé, kteří před válkou pracovali třeba jako vyhazovači anebo fitness nadšenci.

Jednotka Kraken sice není oficiální součástí ukrajinských ozbrojených sil, zodpovídá se ale tamnímu ministerstvu obrany. Mluvčí neuvádí žádná oficiální čísla, členové ale odhadují, že má asi osmnáct set členů.

Bojovali tím, co měli

Ještě krátce před začátkem velké ruské invaze, v únoru 2022, vykonala ukrajinská rozvědka v Charkově „dodatečná zpravodajská opatření“, aby se záhy objevily úkryty se zbraněmi, které s 24. únorem a ruskou agresí našly uplatnění, popisuje server Ukrajinska pravda.

Zbraně využili dobrovolníci k obraně města. Mnoho z nich se pak stalo právě členy jednotky Kraken. „Věděli jsme, co se blíží, a připravovali jsme se,“ říká velitel, který používá pseudonym Vito.

Několik dní po začátku invaze podepsal prezident Volodymyr Zelenskyj amnestii. Vztahovala se i na Serhije Velyčka, který se v den ruského vpádu ještě nacházel ve vyšetřovací vazbě a který se následně přidal k obráncům Charkova. Teď je stejně jako Nemičev, který jednotku řídí, důstojníkem vojenské rozvědky ministerstva a odpovídá za bojovníky Krakenu.

V březnu, po útoku na vesnici Vilhivku nedaleko Charkova, se z dobrovolných obránců začal tvořit útvar. Vito navrhl, aby se jmenoval Kraken. „Je to stvoření ze skandinávské mytologie, které každého zničí,“ vysvětlil.

V prvních měsících otevřeného konfliktu popisovali někteří novináři, že i přes přípravu bojovníkům často chybělo vybavení a museli si vystačit s domáckými náhražkami. Nejlepší nebyla ani disciplína, co se týče třeba bezpečného ovládání zbraní.

Co na sobě sami krakenští bojovníci vyzdvihují, je elán. „Všechno, co potřebujeme, je, aby spojenci dodali Ukrajině zbraně, které pomůžou zatlačit Rusy zpět za hranice. My dodáme zbytek,“ řekl reportérovi Washington Post sedmadvacetiletý Anton.

Ruské snahy o diskreditaci

Kraken se podobně jako pluk Azov stal oblíbeným cílem ruské propagandy. Protože od něj odvozuje svou existenci, pojí se s ním i podobné narativy. Jeho kritici říkají, že v něm bojují nacionalisté a příznivci krajní pravice. Velitelé jednotky připouštějí, že by mezi jejími členy mohli být takoví lidé, říkají ale, že mnohem víc je těch, kteří takové smýšlení nemají, a že složení útvaru je mnohem rozmanitější.

Do jednotky se nedostane každý. Zájemci o členství napřed vyplní vstupní formulář, potom musí projít testováním a zkouškou na detektoru lži. Pokud nejsou pochyby o jejich motivaci a způsobilosti, postoupí do tréninkového centra, kde stráví dva týdny. Když trénink absolvují úspěšně, stanou se řádnými členy Krakena. Podle Vita je to asi 30 až 35 procent adeptů.

Rusko pravidelně hlásí své válečné úspěchy, mezi nimi i to, jak údajně poráží krakenskou jednotku. Ruští vojáci prý měli v červenci zabít 350 jejich bojovníků a v dalších měsících zničit několik základen.

Ruský generál ve výslužbě Vladimir Šamanov tvrdil, že se vojákům podařilo zajmout i velitele Krakenu. „Plazí se nám právě teď u nohou a prosí o milost,“ prohlásil. Nemičev a Velyčko ještě ten samý den natočili video, kterým to vyvrátili.

Objevila se také obvinění, podle kterých krakenští bojovníci špatně zachází s válečnými zajatci. Nemičev se dostal na seznam osob chtěných Moskvou za údajné zabití osmi ruských vojáků.

Britská BBC se pokoušela ověřit video, na kterém vojáci, kteří měli údajně patřit k jednotce Kraken, stříleli zajaté protivníky do nohou. Jestli jsou záběry pravé, se ale zjistit nepodařilo, zjistili ale, že byly pořízeny na farmě poblíž Charkova, a podle počasí odhadli datum vzniku na loňský březen.