Ukrajinští uprchlíci v Izraeli často žijí vedle ruských Židů

Události: Ukrajinští uprchlíci si zvykají na život v Izraeli (zdroj: ČT24)

Válka na Ukrajině umocnila přistěhovaleckou vlnu z východní Evropy do Izraele. Jen minulý rok zamířilo do země nejméně padesát tisíc židovských imigrantů z tohoto regionu. Poslední roky proudí do Izraele ve velkém také občané Ruské federace. Uprchlíci z Ukrajiny si tak kromě nového prostředí a vysokých cen zvykají i na soužití s Rusy.

Nový rok 2022 ještě rodina Ostašových oslavila na Ukrajině, pak ale do jejich životů vstoupila válka. Začaly první nálety a od Chersonu se blížila okupační ruská vojska. „Dvacátého čtvrtého února, kdy začala válka, jsme ještě večer byli v Mykolajivu. Dvacátého pátého února jsme utekli na venkov a na vesnici jsme strávili tři týdny,“ vypráví přistěhovalkyně z Ukrajiny Jekatěrina Ostašová blízkovýchodnímu zpravodaji ČT Davidu Borkovi.

Jejich cesta pak vedla přes Oděsu a Kišiněv až do Izraele. V současné době žije ve městě Bat Jamu, které leží jižně od Tel Avivu. S přesídlením Ostašové a mnoha dalším pomohly Židovská agentura a organizace Mezinárodní společenství křesťanů a židů.

Ukrajinka se potýká s vysokými cenami bydlení i místní byrokracií, ale postupně si zvyká. „Dcera zde nastoupila do školy. Já jsem absolvovala kurzy, zatím nepracuji, protože mám ještě jedno malé dítě, se kterým jsem doma. Máme tu hodně příbuzných. Jsou tu sestry mého otce, které už tu dlouho žijí,“ říká Jekatěrina.

Desetitisíce imigrantů

Izrael zažívá kvůli válce na Ukrajině přistěhovaleckou vlnu. Nejde přitom jen o Ukrajince, celkem přišlo do Izraele v roce 2022 přes padesát tisíc židovských přistěhovalců z východní Evropy.

Silný je zejména židovský exodus z Ruska. „Už před šesti lety jsem si zařídil izraelské občanství, ale neplánoval jsem za tehdejších okolností, že bych sem přesídlil. Je nás tu teď mnoho s podobným osudem,“ podotkl jeden z ruských přistěhovalců v Izraeli.

Trend začal už před lety, kdy mizely poslední zbytky ruské demokracie. „Jde často o příslušníky inteligence, kreativní profese jako umělci, spisovatelé, novináři… Oni přijíždějí, protože se prostě život v Rusku stal těžkým,“ vysvětloval už v roce 2019 izraelský novinář původem z Ruska Jaakov Šaus.

Ve čtvrti, kde Ostašová našla bydlení, vedle sebe žijí Židé původem z Ukrajiny i Ruska. O ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi a o válce se s kolemjdoucími raději nedává do řeči.

„Tady kousek od nás je ulice Acmaut, kde je množství dětských hřišť. A tam to řeším delikátně. Je to téma, o kterém se nebavíme. Bavíme se o dětech,“ uvedla Ostašová. Její malý syn Arťjom politiku neřeší. Jeho matka ale zůstává rozpolcena mezi starým a novým domovem.