Ukrajinské civilistky mají zájem o vojenské kurzy

Události: Vojenské kurzy pro civilistky na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Od začátku války narostl na Ukrajině o polovinu zájem o vojenské kurzy pro civilisty. Ženy se v nich mohou přiučit střelbě, taktické medicíně nebo se dozvědět více o tom, jak se útočí na pozice protivníka. Zatímco mladí muži rukují, mladé ženy se zajímají o sebeobranu i základní armádní dovednosti.

Po dvou letech, kdy se Ukrajina brání ruské agresi, zájem o dění na frontě ve většinové společnosti upadá. O to více překvapuje velká účast na kurzech pro civilisty. Vojenský výcvik pro ženy provádí instruktoři jednou týdně. Měsíčně se ho zúčastní kolem tisíce zájemkyň.

Pro kurzistky navrhli organizátoři jednodenní program, který má sloužit jako lekce sebeobrany. „Nevíme, jak se tato válka bude vyvíjet v budoucnu. V tuto chvíli je velmi důležité mít dovednosti, které zajistí bezpečí vám i vaší rodině,“ míní spoluorganizátorka výcviku Liza Kirjuchina.

Účastnice kurzu nejprve dostanou do ruky airsoftové pušky a cvičné granáty. Mezi nimi dvacetiletá Darja, která studuje filmovou školu v Praze. Na výcvik do Kyjeva přijela hlavně proto, aby navázala vztah s otcem. Muž, který se ještě před jejím narozením rozešel s matkou, bojuje na frontě.

Stejně jako některé z dalších účastnic pochází Darja z města Lyman, které zažilo ruskou okupaci. „Je to takové malé město – mám vytetovanou jeho mapu. Udělala jsem to, když moje rodné město bylo osvobozené,“ prozradila Darja.

„Šikanovali nás, protože jsme neměli propustku. Manžela dokonce málem uvěznili v Doněcku,“ popisuje život v několik měsíců okupovaném městě Darjina babička. Teď žije v Kyjevě a rozhodnutí své vnučky odjet z bezpečného Česka na výcvik podpořila. 

Zkušenost blízkých s válkou je příčinou, proč se Darja čím dál častěji zamýšlí nad službou v armádě. Jedna ze třiceti dívek se podle organizátorů po jednodenním kurzu po čase přihlásí na odbornější výcvik a následně narukuje.