Uganda zakázala dovoz obnošeného oblečení, chce tak podpořit domácí výrobu. Experti jsou skeptičtí

Horizont ČT24: Uganda zakázala dovoz obnošeného oblečení (zdroj: ČT24)

Obnošené oblečení, které lidé darují na charitu, může skončit až na tržnici v ugandské Kampale. Ze second handu se stal ve východní Africe výnosný byznys, který ale stojí v cestě rozvoji vlastního textilního průmyslu. Uganda se proto rozhodla, že dovoz starého oblečení zakáže. Učinila tak navzdory nátlaku Spojených států i tomu, že na vlastní výrobu jí chybí peníze.

Uganda, stejně jako celá východní Afrika, se stala pro obchodníky s nošeným zbožím zlatým dolem. Kupují je asi dvě třetiny obyvatel, hlavně kvůli ceně. „I když sem někdo přijde jen s dvěma tisíci šilinky (třinácti korunami), může odejít s oblečením,“ přibližuje Tadeo Walusimbi, prodejce z tržnice Owino v Kampale.

Na tuto největší ugandskou tržnici proudí oblečení z druhé ruky ve velkých balících, a to hlavně ze Spojených států, Velké Británie a Jižní Koreje. Ceny i stav se velmi liší.

Najít to pravé chce hodně času, a právě ten nabízí svým klientům obchodnice s obnošenou módou Grace. V úzkých uličkách a hromadách textilu pro ně hledá značkové a kvalitní zboží. „Lidé, které oblékám, mají rádi velmi kvalitní materiály. Když je to bavlna, tak musí být čistě z bavlny.“

O práci by ale Grace brzy měla přijít, stejně jako tisíce dalších lidí, kteří na dovozu nošeného oblečení závisí. Země se rozhodla ho zakázat. Prezident Yoweri Museveni tvrdí, že zákaz pomůže vytvořit až pět milionů pracovních míst u šicích strojů a v prodeji oblečení.

Ekonom: Samotný zákaz situaci nevyřeší

Odborníci oponují, že nařízení samotné nic nezmůže. „Bylo by lepší pomáhat místním výrobcům textilu. Poskytovat jim vybavení, nabízet jim výhodné půjčky a další pomoc, a pak přijít se zákazem. Ten může být postupný,“ míní ekonom John Walugembe.

Inspirovat se prezident Museveni mohl u sousední Rwandy. Jako zatím jediná ve východní Africe dovoz nošeného oblečení omezila a její textilní průmysl od té doby roste.

Oproti tomu nákupy v Ugandě jsou stále hlavně o hledání toho, co Evropané a Američané už nosit nechtěli. Mnozí prodejci i zákazníci ani nevěří, že balíky do 45milionové země proudit skutečně přestanou.