U Vítězného oblouku v Paříži uctili padlé z druhé světové války. Britové drželi dvě minuty ticha

Události: Evropa si připomněla 74 let od konce války (zdroj: ČT24)

Evropa si připomněla konec druhé světové války. Pod Vítězným obloukem u Hrobu neznámého vojína v centru Paříže uctil památku padlých francouzský prezident Emmanuel Macron. Britové zase drželi dvě minuty ticha přesně 74 let po slavném projevu Winstona Churchilla, ve kterém ohlásil konec války.

Za deštivého počasí Macron na pietním místě zapálil oheň a položil věnec. Pozdravil se přitom s válečnými veterány, kteří v roce 1945 přispěli k vítězství spojenců nad nacistickým Německem. Pietního aktu se zúčastnili i francouzský premiér Édouard Philippe a předsedové obou komor parlamentu či exprezident François Hollande.

Macron rovněž položil věnec u sochy generála Charlese de Gaulla, který se za druhé světové války nesmířil s kapitulací Francie, emigroval a postavil se do čela odporu proti nacistům. V roce 1944 se vrátil do Paříže jako vítěz a později se stal francouzským prezidentem.

Na Slovensku pieta na Slavíně

Velká Británie, v jejíž armádě bojovaly proti Německu také tisíce československých vojáků, si připomněla vítězství dvěma minutami ticha, a to v 15 hodin. Stalo se tak přesně 74 let poté, co tehdejší premiér Winston Churchill pronesl vítězný projev, ve kterém oficiálně oznámil konec války v Evropě. 

Na Slovensku se konec války uctil u vojenského památníku Slavín v Bratislavě, kde jsou pochovány tisíce padlých sovětských vojáků. „Hned ráno tu položil věnce premiér Peter Pellegrini a po něm i prezident Andrej Kiska. Odpoledne se oba zúčastnili připomínky vítězství ve Zvolenu a prezident ocenil válečné veterány,“ informoval zpravodaj ČT Petr Obrovský.

Moskva k výročí chystá i velkou vojenskou přehlídku. Konat se ale bude až ve čtvrtek, kdy slaví Den vítězství Rusko.