Turky souží prudké zdražování činží. Spory nájemců a majitelů bytů končí i násilím

Události: Potíže s výší nájemného v Istanbulu (zdroj: ČT24)

Istanbul stále častěji zažívá spory o výši činže, mnohdy i násilné. Situaci navíc zhoršují zahlcené soudy. Právě prudké zdražení nájemného je jedním z nejviditelnějších projevů dlouhodobě vysoké inflace v Turecku.

Záběry z průmyslové kamery ukazují, jak skupina lidí bije muže na zemi. Mezi agresory patří majitel bytu, obětí je nájemce. Tvrdí, že násilím vyvrcholila snaha vlastníka nemovitosti v jedné ze čtvrtí Istanbulu vynutit si trojnásobné zvýšení nájmu.

„Bušili na dveře mého bytu, neustále volali z cizích čísel, vyhrožovali, když jsme se potkali na ulici,“ popisuje situaci napadený nájemník Hasan Eğilmez.

Přibývající případy násilí plní stránky novin, soudní spory zahlcují tureckou justici. Jen žalob, kdy chce majitel vystěhovat nájemníka, je podle právníků letos už dvakrát více než za celý loňský rok dohromady, uvedl zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský. 

„Když podáme žalobu teď, první stání bude nejdříve za rok. Zejména ve velkých městech naše klienty varujeme, že se vše potáhne nejméně dva roky,“ upozorňuje právník Yanki Büyüksezer.

Limity na nájemné

Růst nájmů podle ekonomů pohání řada faktorů. Vládní politika nízkých úroků za vysoké inflace, pád turecké liry, rostoucí zájem cizinců a taky dopady únorového zemětřesení a poptávka po bezpečném bydlení.

Tempo zdražování nájmů v Turecku vytrvale překonává celkovou míru inflace, uvádí Černohorský. Letos v červenci to bylo o celých šedesát procentních bodů. Nájmy byly ve srovnání s loňským rokem vyšší o sto deset procent.

Z druhé strany vše vidí vlastník deseti bytů v Istanbulu Mehmet Haldun Savaş. Za největší problém označuje nařízení, podle kterého může majitel novému nájemníkovi po dobu pěti let zvyšovat činži jen o čtvrtinu ročně. „Pokud zavádíte limit 25 procent na růst cen nájmů, proč ne taky na ceny potravin, benzinu nebo na daně? Tento limit nic nevyřeší,“ domnívá se. 

Limit na nájemné měl původně platit do letošního léta. Vláda Tayyipa Erdogana jeho platnost prodloužila o další rok, dodal zpravodaj.