Tisíce Ukrajinců žádají stát o příspěvek na opravu domů. Proces ale často brzdí byrokracie

Události: Ukrajinci se pustili do oprav svých domů, pomáhá jim i stát (zdroj: ČT24)

I přes pokračující ruské ostřelování se Ukrajinci pouštějí do oprav svých domů. Pomoci jim mají také státní programy na obnovu. V Mykolajivu a jeho okolí si žádost podalo skoro pět tisíc lidí. Řada z nich ale naráží na administrativní problémy – třeba když v troskách ztratili své doklady. Situaci na místě mapoval zpravodaj ČT Jan Řápek.

Někteří Ukrajinci se pustili do oprav bez pomoci státu. „Odmítli jsme nová okna, která nám nabídli. Přišli s kompletní výměnou, ale my máme rámy neporušené. Proč to na zimu bourat?“ ptá se Alexej, který žije v obci Posad-Pokrovske už více než šedesát let.

Práce tu začaly i proto, že v březnu téměř vylidněnou vesnici navštívil prezident Volodymyr Zelenskyj a slíbil její obnovu. Podobně poničené jsou ale v okolí Mykolajivu desítky obcí. „Existují státní programy nebo ty od mezinárodních partnerů, jsou tu i regionální podpůrné programy. V současné době máme 4760 žádostí, z nichž téměř dva tisíce je ve městě Mykolajiv,“ informoval představitel Mykolajivské oblasti Vitalij Kim.

Oprava domů na Ukrajině
Zdroj: ČT24

Dlouhé čekání

Jen v Mykolajivské oblasti už peníze na obnovu dostalo přes 1500 lidí, úřady jim vyplatily v přepočtu na 70 milionů korun. Kvůli administrativním problémům ale řada lidí na pomoc nedosáhla, někteří navíc na vyřízení žádosti čekají i víc než rok.

„Řekli nám, že pokud strhnou třetí a čtvrtý vchod, pak první a druhý vchod, ve kterých je možné bydlet, nemohou ze státního programu získat kompenzaci,“ uvedla Taťána Gončarovová, jejíž dům loni v říjnu zasáhly ruské rakety.

Podle Kyjeva se nejprve musejí opravit společné prostory, teprve poté přijde řada na soukromé byty. Obyvatelé navíc často mají problém s dokumenty, a to i kvůli tomu, že část majitelů se už odstěhovala nebo zemřela. „Chápu, že je to složité. Ale je to jako vzpomínka na ty, kteří zemřeli. Vzpomínka na to, že jsme zde žili a nevzdáme se nepříteli,“ míní Gončarovová.

Další obyvatelé pomoc úřadů rovnou odmítli. Za jeden byt jako kompenzaci nabídly v přepočtu necelého půl milionu korun. Jeho majitelka se ale obává, že za tuto cenu si teď koupí maximálně jednu místnost.