Švédská policie získá podporu armády. Společně chtějí potlačit válku gangů

Horizont ČT24: Gangy ve Švédsku (zdroj: ČT24)

Švédská policie kvůli vlně násilí zločineckých gangů posílí spolupráci s armádou. Na páteční tiskové konferenci to podle stanice STV oznámil šéf policie Anders Thornberg. Konkrétní formy spolupráce se ale teprve musejí dohodnout. V září kvůli útokům gangů, které se podobají teroristickým činům, zemřelo podle Thornberga dvanáct lidí. Podle premiéra Ulfa Kristerssona je vlna násilí výsledkem nepovedené migrační politiky a neúspěšné integrace přistěhovalců.

Při spolupráci policie s armádou je ve hře logistická podpora ze strany armády či společné hlídky policistů a vojáků. „Bude se tak dít pod velením policie,“ uvedl Thornberg a dodal, že je vyloučeno, aby vojáci sami hlídkovali ve švédských městech.

„Může to zahrnovat několik věcí. To, co je známé už delší dobu, zahrnuje třeba expertízu výbušnin nebo logistickou podporu helikoptér,“ prohlásil premiér Kristersson. Nasazení armády naznačil při svém projevu už ve čtvrtek večer, opatření požadovala také opozice.

„Stále více dětí a nevinných lidí jsou zasaženi brutálním násilím. Nemohu dostatečně zdůraznit, jak vážná to je situace. Švédsko nikdy nezažilo nic podobného, žádná evropská země nic takového nezažívá,“ řekl podle deníku Financial Times v televizním projevu.

Útoky gangů

Ve čtvrtek univerzitním městem Uppsala otřásla exploze, která vyděsila sousedství. „Slyšeli jsme hluk, byt se trochu otřásal. Když jsme vyšli na balkon, nic jsme neviděli, ale slyšeli jsme křik,“ řekla obyvatelka města.

Zemřela teprve pětadvacetiletá žena. Terčem útoku se měl stát podle médií její soused, který měl vazby na kriminální gang. Ve středu pozdě večer byl na předměstí Stockholmu zastřelen osmnáctiletý muž. O několik hodin později byl jeden muž zabit a další zraněn při střelbě ve čtvrti Jordbro jižně od centra švédské metropole.

Pouliční střelby a opakované exploze děsí Švédsko každý týden. Zemi pobouřil v polovině září případ, kdy se obětí gangů stal teprve třináctiletý chlapec. Terčem střelby se mohou stát i nevinní přihlížející, kteří si mohou odnést i psychickou újmu. Conny Nordin seděl loni na konci roku s přáteli v hospodě. Do podniku vběhl maskovaný útočník, který začal střílet. Šestapadesátiletého muže zasáhl do nohy. „Necítím se dobře. Bolí mě to uvnitř. Často sedím a jen brečím jen tak pro nic. Nemůžu myslet, vnitřně stále brečím,“ řekl Nordin.

Série násilných činů, včetně přestřelek a výbuchů, vypukla v důsledku sporu šestatřicetiletého švédsko-tureckého vůdce zločinecké sítě Foxtrot a jeho třiatřicetiletého bývalého spolupracovníka. Oba muži se podle všeho ukrývají v Turecku. Gangy bojují o vliv nad obchodem s drogami a zbraněmi.

Pravicová vláda viní předchozí kabinety

Pravicový premiér, jehož vláda se opírá také o Švédské demokraty, kteří vystupují proti masové migraci, přičítá současnou situaci selhání svých předchůdců. „Dovedly nás sem nezodpovědná imigrační politika a selhání snah o integraci. Sociální vyloučení a paralelní společnosti napájejí zločinecké gangy, které mohu bezohledně nabírat nové členy mezi dětmi a vycvičit je, aby se staly vrahy,“ uvedl Kristersson.

Policie spojuje nárůst kriminality se špatnou integrací migrantů a prohlubující se propastí mezi bohatou a chudou vrstvou švédské společnosti. „Je to úroveň násilí teroristického druhu, která nemá obdoby,“ uvedl šéf policie Thornberg.

Podle něj ale nic nenasvědčuje tomu, že by tento druh násilí měl rychle skončit. Podle policejních statistik během útoků zemřelo jen v záři dvanáct lidí – jedna žena zemřela při bombovém útoku a zbylých jedenáct lidí bylo zastřeleno. Je pravděpodobné, že se stanou další incidenty, než se podaří zvrátit nepříznivý stav, dodal policejní šéf.

Jen loni v přestřelkách zemřelo šedesát lidí. Jedná se o největší počet zaznamenaných obětí v historii země. Už teď je jasné, že bilance bude letos přinejmenším stejná nebo dokonce ještě horší.