Stovky Nepálců se střetly s policisty. Nelíbí se jim zamýšlený americký dar

V nepálské metropoli Káthmándú v neděli protestovaly stovky lidí proti americké pomoci, o níž začali jednat tamější zákonodárci. Demonstranti se s policisty střetli před budovou parlamentu a snažili se dostat přes zátarasy z ostnatého drátu. Pořádkové síly, včetně nasazených těžkooděnců, je zastavovaly slzným plynem, vodními děly a bambusovými tyčemi. Podle agentury AP bylo několik zraněných na obou stranách.

Proti americké pomoci ve výši půl miliardy dolarů (10,7 miliard korun) jsou i komunisté, kteří patří k vládní koalici. Podle nich podmínky spojené s pomocí odporují nepálským zákonům a ohrožují svrchovanost země. Zastánci grantu naopak argumentují, že peníze Nepál nemusí vracet a americká strana je poskytuje bez dalších podmínek.

Finanční injekci odsouhlasila americká vládní agentura Millennium Challenge Corporation (MCC) už v roce 2017, peníze mají být použity mimo jiné na vybudování tří set kilometrů elektrického vedení, připomíná americká CNN.

Pomoc je podle kritiků součástí americké strategie v indo-pacifickém regionu a může prý Američanům usnadnit vyslání vojáků do Nepálu.

Ministra ve sněmovně hlídala posílená ochranka

Američtí představitelé v rozhovorech s nepálskými politiky ujistili, že pomoc je určena výhradně na rozvoj země, na výstavbu elektrické rozvodné sítě a na zlepšení stavu silnic.

Ministr informací Gjánéndra Bahádur Karki v neděli návrh pomoci přednesl v parlamentu za nespokojených protestů opozice. Jejím členům bránila v přístupu k ministrovi posílená ochranka. Karki zdůraznil, že odsouhlasení projektu bude mít pozitivní vliv na životy čtyřiadvaceti ze třiceti milionů obyvatel země.

O návrhu se má před hlasováním debatovat několik dní. Původně měla rozprava začít už v půlce minulého týdne, ale byla odložena kvůli neshodám politických stran a demonstracím u parlamentu.

Ambasáda USA v Nepálu ve vydaném prohlášení dle CNN mimo jiné uvedla, že obří finanční grant je „darem od amerického lidu a partnerstvím mezi oběma zeměmi, které přinese práci a infrastrukturu Nepálu a zlepší životy Nepálců“. Vyslanectví zdůraznilo, že Nepál je svrchovanou demokratickou zemí a rozhodnutí o grantu je plně na něm.