Nepálci už nesmí vyhánět ženy do menstruačních chýší. Hrozí jim za to vězení

Nepálští zákonodárci odsouhlasili zákon, který kriminalizuje kontroverzní hinduistickou tradici, při níž musí ženy v době, kdy mají menstruaci, nebo krátce poté, co porodily, opouštět domov a spát v chatrčích, protože jsou považovány za nečisté. Dvě ženy takto v nedávné době v přístřešcích zemřely.

Podle zákona každý, kdo ženu vyžene, čelí tříměsíčnímu trestu odnětí svobody a pokutě ve výši 30 dolarů (asi 750 korun). Praxe známá jako chhaupadi stanoví, že ženy, jež mají menstruaci nebo porodily, jsou nečisté a mohou přinést neštěstí.

Proto jsou nuceny spát v chatrčích nebo chlévech, nesmějí se dotýkat mužů ani dobytka ani jíst některé potraviny a používat toaletu a koupelnu v domě. V zimě mohou být takto vystaveny zdravotním rizikům i útokům. Mladé ženy v tomto období ani nesmí chodit do školy.

V červenci jedna dospívající dívka zemřela hlady, když spala mimo domov. V prosinci loňského roku se jiná udusila při požáru, který vypukl v kůlně, kde pobývala.

Nepálská vláda praxi oblíbenou ve venkovských oblastech na západě země zakázala už v roce 2005, tenkrát ale nezavedla žádné tresty. Podle nového zákona ženy během těchto období nesmí čelit diskriminaci a nelidskému chování.

V platnost vstoupí legislativa ale až za rok. „Mít silný zákon je důležité, ale změny společenských zvyků mohou trvat déle. V každém případě jsem ráda, že dochází k postupné změně v tom, jak lidé praktiku chhaupadi vnímají,“ konstatovala politička Apsara Neupaneová, která zastupovala starostu v jedné obci na západě Nepálu.

Předloňská zpráva amerického ministerstva o lidských právech cituje údaje z průzkumu v Nepálu v roce 2010, podle něhož praktikuje kontroverzní tradici 19 procent žen ve věku 15 až 49 let.