Spojené státy znovu udeřily na jemenské povstalce. Zlikvidovaly dvě protilodní střely

Spojené státy provedly další údery na jemenské povstalce. Americká armáda zasáhla stanoviště protilodních střel, které hútíové chtěli odpálit směrem na Rudé moře. Dvě z těchto raket podle agentury Reuters zničila. Šlo o další akci, která reaguje na útoky povstalců podporovaných Íránem na lodní dopravu v oblasti.

„Americké síly identifikovaly rakety v oblastech Jemenu kontrolovaných povstalci a rozhodly, že představují bezprostřední hrozbu pro obchodní plavidla a lodě amerického námořnictva v regionu,“ uvedlo v prohlášení ústřední velitelství americké armády. „Americké síly následně zasáhly a zničily rakety v sebeobraně,“ dodalo velitelství podle agentury Reuters.

Vojenskou akci Velké Británie a Spojených států podle společného prohlášení v útoku podpořily Austrálie, Bahrajn, Kanada a Nizozemsko. Jemenští povstalci ve středu v reakci na pokračující údery vyzvali americké a britské členy misí OSN a humanitárních organizací, aby do měsíce opustili Jemen. Učinili tak v dopise adresovaném humanitárnímu koordinátorovi OSN Peteru Hawkinsovi, který je také Brit. Rovněž vyzvali, aby zahraniční organizace už nenajímaly americké a britské občany ke svým operacím v zemi.

Ve středu posádka kontejnerové lodi plující pod vlajkou USA ohlásila, že se k plavidlu přiblížil dron. Následně ve vzdálenosti zhruba 100 metrů došlo k explozi. Nikdo z posádky nebyl zraněn a loď, která plula asi 80 kilometrů jižně od jemenského přístavu Muchá, nebyla poškozena, informovala britská agentura pro námořní bezpečnost Ambrey. Regionální velitelství americké armády CENTCOM na síti X krátce nato uvedlo, že na loď Maersk Detroit plující pod americkou vlajkou přes Adenský záliv jemenští povstalci vystřelili tři protilodní střely. Žádné oběti nebo hmotné škody ani v tomto případě hlášeny nebyly.

Povstalci, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, od listopadu útočí na komerční plavidla v oblasti Rudého moře. Hútíové tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a na podporu některých zemí izraelské vládě. Ta bojuje proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás, jež má na svědomí teroristické útoky na jihu Izraele z loňského 7. října.

Údery hútíů narušily globální lodní dopravu a prohloubily obavy, že následky války mezi Izraelem a Hamásem by mohly dál destabilizovat Blízký východ.

Po ukončení útoků hútíjských povstalců volá i Česko

Bílý dům v úterý večer vydal společné prohlášení 24 zemí včetně USA, Velké Británie, Německa či České republiky, v němž odsuzují „nelegální a bezdůvodné“ útoky hútíjských povstalců a žádají jejich ukončení.

„Více než třicet útoků, které hútíové od poloviny listopadu podnikli na obchodní a námořní plavidla, představuje hrozbu pro všechny země, které jsou závislé na mezinárodní námořní dopravě,“ uvádí se v prohlášení.

Ruská státní tisková agentura TASS s odvoláním na ruského velvyslance v Jemenu informovala, že k jednání o situaci v této zemi na Arabském poloostrově se ve středu mají sejít velvyslanci pěti zemí, které jsou stálými členy Rady bezpečnosti OSN, tedy Spojených států, Velké Británie, Francie, Ruska a Číny.

Dvě desítky zlikvidovaných raket

Od chvíle, kdy Spojené státy začaly 11. ledna útočit na vojenská stanoviště hútíů v Jemenu, bylo zničeno nebo znehodnoceno více než 25 zařízení pro odpalování a rozmístění raket a více než dvacet raket, tvrdí Pentagon. Americké síly měly zničit rovněž drony, pobřežní radary a místa pro skladování zbraní patřící jemenským povstalcům.

Vznikající strategie USA vůči Jemenu si podle odborníků klade za cíl oslabit militanty, ale ani zdaleka se nesnaží skupinu zničit nebo přímo čelit Íránu, který je hlavním sponzorem povstalců, píše Reuters. Současná kombinace omezených vojenských úderů a sankcí cílí na potrestání hútíů a zároveň se snaží omezit riziko vzniku širšího konfliktu na Blízkém východě, míní experti.