Spojené státy posílají na Ukrajinu protiradarové střely i munici pro raketomety

Události: Nová vzdušná obrana proti ruským střelám (zdroj: ČT24)

Spojené státy pošlou na Ukrajinu střely HARM, munici pro raketomety HIMARS i vojenská vozidla, oznámil Pentagon. Další dodávka vojenské pomoci bude mít podle něj hodnotu 725 milionů dolarů, tedy více než 18 miliard korun. Ukrajinci se pokusili z několika směrů postoupit k okupovanému městu Cherson. Neklidná situace zůstává i na východní frontě u Bachmutu. Cílem ruského ostřelování se stala Dněpropetrovská oblast i město Záporoží. Kromě raket S-300 použili okupanti i několik dronů, které jim dodal Írán.

Od začátku ruské invaze 24. února Spojené státy již slíbily Ukrajině vojenskou pomoc za zhruba 17,6 miliardy dolarů. Agentura Reuters upozornila, že balík, který Pentagon oznámil v pátek večer, je první od chvíle, kdy začalo Rusko ostřelovat centra velkých ukrajinských měst. 

Citovala nejmenovaného představitele americké administrativy, podle nějž má nová vojenská pomoc podpořit ukrajinský postup v protiofenzivě, která v posledních týdnech sílí.

Součástí nejnovější dodávky ze Spojených států má být munice pro raketomety HIMARS a také střely HARM, které jsou určené k ničení radiolokátorů. Dále Washington pošle vojenská terénní vozidla Humvee, dělostřelecké granáty i protitankové zbraně. Na Ukrajinu by měla být zásilka vypravena v nejbližších dnech.

Ukrajina nasadila IRIS-T z Německa, očekává i dodávku systému NASAMS

Očekává se, že Ukrajina v nejbližší době obdrží také pokročilý systém protivzdušné obrany NASAMS. Svému ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému jej v telefonickém rozhovoru přislíbil americký prezident Joe Biden, aby se Ukrajina dokázala lépe ubránit ostřelování svých měst.

Zatím Ukrajinci oznámili, že na jihu země nasadili systém protivzdušné obrany IRIS-T dodaný z Německa. Podle agentury DPA je Ukrajina první zemí na světě, která jej používá. Německo urychlilo jeho dodávku rovněž kvůli aktuálním raketovým útokům na civilní cíle a energetickou infrastrukturu. Protivzdušná obrana funguje v Sevastopolu, Novofedorivce, Jevpatoriji a v Saki.

Další ruské útoky

V sobotu ráno podle místních úřadů čelily ruskému ostřelování obce a města v mnoha částech země včetně Kyjevské oblasti. Podle agentury Unian byl těžce poškozen „objekt energetické infrastruktury“. Energetická společnost Ukrenerho varovala v regionu před možnými výpadky elektřiny.

Podle zpravodaje ČT Davida Miřejovského v Kyjevě ostřelování způsobuje vážné potíže. „Energetici opět vyzvali nejen obyvatele Kyjevské oblasti, aby maximálně šetřili s elektřinou, a také vydali varování, že musí počítat s častějšími odstávkami,“ popsal Miřejovský.

Pod dělostřeleckou palbu se dostalo několik míst v Dněpropetrovské oblasti i Záporoží nebo okolí Kyjeva (zdroj: ČT24)

V Záporoží je podle šéfa oblastní správy Aleksandra Starucha po útocích dronů i raket S-300 poškozena řada objektů energetické a průmyslové infrastruktury. Šéf správy Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko uvedl, že Rusové ostřelovali tři obce v jeho regionu. Nikopol zasáhlo padesát střel, zranění utrpěli dva lidé, kteří byli převezeni do nemocnice.

Zasaženo bylo více než deset obytných domů, dopravní firma, několik skladů, kanceláří nebo automobily. Zprávy o obětech přišly po ostřelování Charkova. 

Přímo na frontě je situace nejasná. Kyjev v sobotu zpochybnil tvrzení, že se ruským jednotkám daří postupovat u Bachmutu na východě země. Jeho dobytí by jim mohlo otevřít cestu na Slovjansk a Kramatorsk, ačkoli Michal Smetana z Pražského centra pro výzkum míru pochybuje, že by dalšího takového tažení byli Rusové schopni. O ruském postupu k Bachmutu ovšem nehovoří jen Kreml, v pátek se o něm zmínila i britská vojenská rozvědka ve svém pravidelném hodnocení situace. Ukrajinské velení ale naopak tvrdí, že i zde probíhá protiofenziva.

Tvrdé boje probíhají u Chersonu. Podle proruských blogerů se ukrajinské síly snažily prolomit frontu přinejmenším severovýchodně od města, ale zatím neuspěly. Okupační síly přesto doporučují lidem, aby poslali své děti do Ruska. Zástupce šéfa ruské okupační vlády v Chersonské oblasti Kirill Stremousov řekl, že ukrajinská armáda se pokouší zahájit ofenzivu u vesnice Dudchany. Ukrajina zatím zprávy nepotvrdila.

Na ruské straně vypukl požár v ropném skladu

V ruské Belgorodské oblasti nedaleko hranice s Ukrajinou vypukl požár ve skladu ropy, podle gubernátora oblasti Vjačeslava Gladkova se tak stalo po ostřelování lokality ukrajinskou armádou. Agentura TASS napsala, že v ropném skladu u obce Razumnoje byla poškozena jedna z deseti nádrží.

Ukrajina se k podobným útokům otevřeně nehlásí. Pozorovatelé připomínají, že z Belgorodu a okolí je ostřelováno ukrajinské území, a tak se může jednat o odvetné akce. Rusům se to ale podle Miřejovského nelíbí a potvrdil, že se na Telegramu v posledních hodinách objevilo obrovské množství materiálů, které dokazuje zásahy právě kritické infrastruktury na ruské hranici. Rusové totiž nejsou podle zpravodaje ČT zvyklí na to, aby nedávali videa zásahu na sociální sítě na rozdíl od Ukrajinců, kteří vědí, že by tak poskytovali informace nepříteli.

Ruské síly se nově začaly shromažďovat v Bělorusku, odkud na počátku konfliktu útočily směrem na Kyjev. Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko se počátkem týdne dohodl se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na vzniku společného vojenského uskupení. Představitelé běloruské armády uvedli, že cílem tohoto uskupení je posílit ochranu a obranu běloruské hranice a snížit vojenskou aktivitu v příhraničí. Podle Minsku jde výhradně o obranný projekt.

Podle Kyjeva i běloruské opoziční monitorovací skupiny Belaruski Hajun ale ruská armáda nadále z běloruského území podniká raketové útoky na Ukrajinu.