Španělsko prožívá uprostřed zimy velmi teplé počasí. Vědci jsou zneklidněni

Horizont ČT24: Teplé počasí uprostřed zimy ve Španělsku (zdroj: ČT24)

Vlna mimořádně teplého počasí zasáhla Pyrenejský poloostrov. Na řadě míst je nejméně o deset stupňů víc, než bývá na konci ledna zvykem. Obavy vzbuzuje také nedostatek sněhu na horách. Podle meteorologů se tak zintenzivní už tak dlouhotrvající sucho.

Konec letošního ledna na pláži u Valencie připomíná uprostřed zimy spíše teplé jaro. Maxima tu dosahují 28 stupňů Celsia. Zatímco jedni se koupou, druzí se opalují. Zahrádky barů a restaurací jsou plné. Turisté si to chválí, ale obyvatelé Valencie se na to dívají odlišně.

„Je to strašné, protože v létě tu máme velké vedro a neodpočineme si od něj. Prosím o trochu chladu,“ říká jedna z nich.

Buď je moc zima, nebo moc teplo

Nad dvacet stupňů teploměry ukazují i v Madridu, kde přitom v zimě dokáže být opravdová zima. Spíš než radost z pěkného počasí od místních zaznívají obavy. „Dělá mi to starosti. Je vrchol zimy a mělo by být chladno,“ říká obyvatelka hlavního města.

Druhá, penzionovaná učitelka Adela, to hodnotí ještě šířeji: „Ti, co říkají, že neexistuje klimatická změna, by se měli podívat, co se děje. Buď je moc zima, nebo moc teplo. Podle mě je to katastrofa.“

Vysoké teploty se podepisují i na sněhové pokrývce. Pozorují to i lidé z meteorologické stanice v horách severovýchodně od Madridu. Leží ve výšce tisíc devět set metrů. Je tu 15 stupňů Celsia.
„Obyčejně tu bývá daleko víc sněhu, než máme teď. Vrcholky bývají permanentně pokryté,“ poznamenává meteorolog Juan Porta.

Málo sněhu znamená sucho

Lépe není ani v severním Španělsku, v podhůří Pyrenejí. Málo sněhu v zimě znamená sucho v dalších ročních obdobích. To už katastroficky trápí jižní regiony země a s postupující klimatickou změnou hrozí, že se dál rozšíří. „Je to velmi kritická situace, opravdu kritická. Protože jestli neprší a netaje sníh, hladina v nádržích místo toho, aby rostla, tak dál klesá,“ říká geografka z Univerzity v Gironě María Fraguellová.

Vedle nedostatku vody způsobuje sucho hlavně lesní požáry. Ty loni začaly na poloostrově řádit už na jaře – opět i kvůli vysokým teplotám. Nakonec ale nebyly tak devastující jako v předchozím roce 2022.