Smrt Prigožina je pravděpodobná, soudí komentátor Dvořák. Je dle něj možné, že u části Rusů vyvolá reakci

Libor Dvořák hovořil o havárii Prigožinova letadla (zdroj: ČT24)

V ruské Tverské oblasti ve středu večer havarovalo soukromé letadlo. Na seznamu pasažérů byl i šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který při nehodě údajně zemřel. Na sociálních sítích se objevuje množství spekulací a konspiračních teorií, podle komentátora Českého rozhlasu Plus Libora Dvořáka je ale pravděpodobné, že Prigožin je skutečně po smrti. I vzhledem k tomu, že na palubě měl být také zakladatel wagnerovců Dmitrij Utkin. Incident by u části Rusů mohl podle něj vyvolat nějakou reakci, míní Dvořák.

„Pokud chceme spekulovat o tom, zda tam byl Prigožin, nebo ne, musíme si připomenout, že před pár dny se objevily zprávy, že si Prigožin opatřil několik dvojníků, stejně jako Utkin. Je to ale málo pravděpodobná eventualita,“ uvedl Dvořák. Velmi pravděpodobné podle něj je, že Prigožin je po smrti. 

Komentátor souhlasí s výrokem amerického prezidenta Joea Bidena, který poznamenal, že máloco v Rusku se odehraje bez vědomí šéfa Kremlu Vladimira Putina.

Ruská federace se zatím k incidentu nevyjádřila. „Pokud jde o takové choulostivé problémy, tak je chvíli ticho, z nejvyšších míst nemluví nikdo. Poté se dejme tomu ozve prezidentův mluvčí, poté vysocí funkcionáři zahraničních výborů sněmoven, mluvčí ministerstva zahraničí. Zhruba přijdou tak 24 až 48 hodin po dané události,“ okomentoval Dvořák.

Zda by událost mohla u části Rusů vyvolat nějakou reakci, je dle Dvořáka možné. Rusové totiž podle něj mají rádi „loupežníky nebo povstalce typu Stěnky Razina nebo Jemeljana Pugačova“. A Prigožin působil velmi podobně. 

Romancov: Putin mlčí o věcech, které mu nejsou příjemné

„Zdroje, které já jsem četl, říkají, že je nepravděpodobné, že by letadlo sestřelila raketa, (…) protože tam údajně chyběla kouřová stopa, pravděpodobně to tedy byla bomba na palubě,“ sdělil politický geograf a odborník na Rusko Michael Romancov. Ruské zdroje ale možnou příčinu nehody neuvádějí, pouze konstatují, že došlo k havárii, dodal.

To, že dosud Kreml incident nekomentoval, není dle Romancova překvapivé. „Putin se tímto způsobem chová. Pokud jde třeba o Alexeje Navalného, tak dlouhou dobu ve svých veřejných vystoupeních vůbec neuváděl jeho jméno,“ uvedl. Tedy to, že Putin mlčí o věcech, které mu nejsou příjemné, není nic neobvyklého, poznamenal.

Představa, že by v Rusku protiletecká obrana zaútočila na nějaké letadlo bez vědomí státního aparátu, není v podstatě dle Romancova možná. „Pokud to byla akce vzdušné obrany, Kreml o tom jistě věděl. Nicméně je to spekulace. Pokud jde o nastražení bomby, (…) uměl bych si představit, že některý z konkurentů chtěl Putinovi udělat radost,“ zhodnotil.

Michael Romancov hovořil o údajné smrti Jevgenije Prigožina (zdroj: ČT24)

Spekulací je mnoho

To, že šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin skutečně na palubě havarovaného letadla byl, zatím potvrzuje jen seznam pasažérů, sdělil zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek. „Na místě byla nalezena těla všech deseti pasažérů, podle některých informací byl mezi nimi poznán Prigožin, ale to se nedá ověřit,“ uvedl.

Na sociálních sítích koluje konspirační teorie, že Jevgenij Prigožin v letadle nebyl, že byl ve druhém letadle nebo že při tomto letu z Moskvy do Petrohradu nezemřel, sdělil také Rožánek.

Karel Rožánek hovořil o havárii Prigožinova letadla (zdroj: ČT24)

„Spekulací je mnoho. Objevily se i informace různých skupin, které se vydávaly za kanály wagnerovců, že se její bojovníci vydali na Rusko a půjdou se vypořádat s vrahy,“ dodal s tím, že vše jsou neověřené informace. V ruských médiích se o tom, že by Prigožin nezemřel, nespekuluje vůbec.

U ruských občanů měla Wagnerova skupina v minulosti dle Rožánka velký respekt, a to kvůli svému velkému nasazení například u Bachmutu, který skupina dobyla. „Tažení na Moskvu pak samozřejmě ten pohled obyčejných Rusů změnilo,“ ujasnil.

V Petrohradu bylo zřízeno pietní místo, kde lidé pokládají květiny. „Objevují se také komentáře, ve kterých Rusové projevují soustrast lidem z Prigožinovy rodiny, jeho přátelům. Ale že by se organizovaly nějaké velké petice na jeho podporu či velká vzpomínková shromáždění, demonstrace, (…) nic takového jsem nezaznamenal,“ poznamenal zpravodaj.

Na sociálních sítích se také objevují spekulace o tom, že by se příznivci Prigožina v řadách wagnerovců mohli chtít pomstít. „To těžko říci. Část wagnerovců je v Bělorusku, část zůstala na Ukrajině,“ sdělil. Nicméně na oficiálních stránkách wagnerovců GreyZone se objevily informace, že struktura soukromé armády je vybudována tak, že smrt Jevgenije Prigožina nebo zakladatele skupiny Dmitrije Utkina nic neznamená. „A že ty struktury budou fungovat i nadále,“ dodal Rožánek. 

Papadopulos hovořil o pádu Prigožinova letadla (zdroj: ČT24)