Slovenští policisté vyslali posily na srbsko-maďarskou hranici i do mise Frontex

Události: Slovenští policisté nadále řeší migranty (zdroj: ČT24)

Slovensko vyslalo k maďarsko-srbské hranici další policisty, kteří mají pomoci v boji s nelegální migrací a převaděčstvím. Jiní příslušníci sboru posílili i agenturu Frontex, jejímž úkolem je ochrana vnějších hranic EU a Schengenského prostoru. Počty běženců během zimy sice klesly, ale aktivita pašeráků trvá. Většina migrantů dál přechází hranicí Srbska s Maďarskem.

„Počty migrantů, kteří přecházejí srbsko-maďarskou hranici, jsou snížené, ale i tak jsou dost vysoké,“ tvrdí Robert Gucký, ředitel Úřadu hraniční a cizinecké policie. K maďarským hlídkám tak míří další slovenští policisté, někteří z nich dokonce znovu – na maďarsko-srbskou hranici vyrazí celkem 38 příslušníků slovenského policejního sboru.

Současný kontingent má působit v pásmu u rušných – a silně střežených – přechodů poblíž severosrbské Subotice. Právě tam před koncem roku proběhl zátah, který mezi stovkou migrantů odhalil i dva převaděče – mezinárodně hledané osoby.

Vídeň je v odvolávání kontrol opatrná

Zatím do 25. ledna pokračují i kontroly řidičů na slovensko-české hranici, i když už jen namátkově. Ani na slovenských hranicích s Rakouskem se zatím nic nemění. Plošné kontroly pokračují i s novým rokem – Vídeň tvrdí, že rozvolněného režimu by převaděči ihned využili.

Od začátku hlídek do konce loňského roku Rakousko zadrželo na osm stovek migrantů a dvacítku převaděčů. I slovenská policie chce kvůli střežení hranic personálně posílit. 

„Konkrétnosti bych ještě nechtěl říkat, ale je to ve stovkách, dokonce se to číslo blíží někde ke dvěma tisícům,“ prozradil k náboru nových policejních sil slovenský policejní prezident Štefan Hamran. Konkrétní plán chce předložit už tento týden.

„Stále trvá přesvědčení, že ochrana vnější hranice Schengenu je mnohem efektivnější opatření než zavádět kontroly na vnitřních hranicích,“ tvrdí slovenský ministr vnitra Roman Mikulec. Proto v nejbližší době dojde i k personálnímu posílení Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž, známé jako Frontex.