Policisté poprvé od zavedení hraničních kontrol nezadrželi za týden žádné běžence

Policisté ve Zlínském kraji poprvé od zavedení kontrol na česko-slovenských hranicích nezadrželi za poslední týden žádného bežence. O týden dříve jich bylo padesát, v předcházejících týdnech dva, 54, 83, 287, 441 a 664. Od rána v pondělí 12. prosince do pondělního rána nezadržela policie v regionu ani žádného převaděče. O týden dříve dopadla tři převaděče. Česko obnovilo kontroly kvůli migrantům přicházejícím do EU takzvanou západobalkánskou cestou v závěru září.

„Poprvé od začátku kontrol je to čistá nula,“ řekl k bilanci v regionu za minulých sedm dní policejní mluvčí Petr Jaroš. Vstup na české území policisté v kraji za uplynulý týden neodepřeli žádnému běženci. U dvou přistoupili k takzvané readmisi, což znamená, že je vrátili na Slovensko. O týden dříve policie v regionu evidovala 42 odepřených vstupů a sedm readmisí.

Od 29. září do pondělního rána zajistila policie ve Zlínském kraji 3254 uprchlíků. Vstup do Česka od začátku kontrol v regionu odepřela 750 běžencům, dalších 322 vrátila na Slovensko. Policisté v kraji od konce září zadrželi i 34 převaděčů. Kontroly na českých hranicích se Slovenskem by měly skončit k 27. prosinci.

Ve zvýšené míře začali běženci, především Syřané, do Zlínského kraje přicházet letos v květnu. Do středy 28. září jich policie v regionu evidovala přes 3150. Hranice se Slovenskem kontrolují stovky policistů, pomáhají jim celníci a vojáci. Hlídkují na 27 bývalých hraničních přechodech v Česku. Policie hlídá i takzvanou zelenou hranici. Ve Zlínském kraji kontroluje sedm silničních a dva železniční hraniční přechody.

Běžence zajištěné v regionu policisté převážejí do migračního centra v areálu policejní školy v Holešově na Kroměřížsku, kde zjišťují jejich totožnost, berou jim otisky prstů a fotografují je. Následně policie migranty odváží do Hulína na Kroměřížsku, odkud běženci vlakem odjíždějí do jiné země, případně pokračují k vyřízení svého pobytu na území Česka. Pro migranty je tuzemsko vesměs tranzitní zemí, směřují hlavně do Německa.