Slovensko vzpomíná na Kuciaka a Kušnírovou, šest let od vraždy připomínají desítky akcí

Události: Šest let od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové (zdroj: ČT24)

Slovensko si připomíná šest let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. K výročí zločinu se v zemi koná řada akcí, v centru hlavního města se sešlo několik tisíc lidí. Soud se dvěma obžalovanými stále není u konce, státní zástupce se proti poslednímu květnovému verdiktu odvolal. Při letošním vzpomínkovém shromáždění řečníci upozornili na rostoucí počet slovních útoků na novináře na Slovensku.

Vraždu obou mladých lidí připomenou desítky akcí. Uskuteční se na téměř čtyřiceti místech Slovenska, ale i v zahraničí, například v Praze, Brně, Zlíně, Paříži, Bruselu, Kodani či Vancouveru.

Organizátoři akce nespojují se současnými protesty proti vládní novele trestního zákona, propojení s aktuálním děním se ale nevyhnou. „Organizace Za slušné Slovensko, která tyto akce každoročně pořádá, připustila, že půjde v jistém smyslu i o protestní akci, o vyjádření se k tomu, co se aktuálně na Slovensku děje,“ potvrdil zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan.

„Organizátoři mluví například o tom, že novináři opět zažívají ve větší míře minimálně verbální útoky ze strany politiků, tedy atmosféru, která v mnohém připomíná atmosféru předcházející vraždě novináře Jána Kuciaka, který ve svých článcích psal o propojení organizovaného zločinu na vysoká patra politiky. A rovněž mluví o tom, že ‚Slovensko opět po letech bojuje o právní stát i o demokracii‘, což lze chápat jako určitou kritiku současné vlády, která ale své kroky hájí,“ dodal Šilhan.

Zpravodaj ČT Šilhan o aktuálním dění na Slovensku (zdroj: ČT24)

Útoků na novináře na Slovensku přibývá

V souvislosti s výročím tragické události kritizovali premiéra Roberta Fica ve společném prohlášení šéfredaktoři téměř dvou desítek médií. „Za šest let od vraždy se nepoučil. Naopak. Ještě přitvrzuje. Nepohodlné novináře označuje za nepřítele státu. Odmítá odpovídat na jejich dotazy a upřednostňuje dezinformátory,“ napsali zástupci tisku a dalších médií. Fico si podle nich sice Kuciakovu vraždu neobjednal, ale je politicky zodpovědný za prostředí, ve kterém si někdo myslel, že vražda novináře mu projde.

Kolegové Kuciaka po letech opět mluví o nepřátelském prostředí vůči médiím. „Nemyslíme si, že novináři nejsou kritizovatelní, ale měli by být kritizovatelní, pokud udělají nějakou chybu. Neměly by to být osobní útoky, které na novináře kreslí terče,“ poznamenal šéfredaktor Investigativního centra Jána Kuciaka Lukáš Diko.

Ve středu vpodvečer se v Bratislavě podle Šilhana sešlo několik tisíc lidí, ke kterým promluvili například rodiče zavražděného novináře. „Vystoupili i zástupci mezinárodních novinářských institucí jako jsou Reportéři bez hranic,“ popsal Šilhan.

„Arogance této státní moci nemá hranic. Už jsou to nejenom skryté vyhrůžky, už vyhrožují přímo,“ řekl Kuciakův otec na vzpomínkovém shromáždění, kam přišla i matka zastřelené Kušnírové. Dav je přivítal potleskem, lidé skandovali hesla proti Ficovi a znovu tleskali novinářům či hercům, kteří rovněž vystoupili na pódiu a kritizovali premiéra.

Zpravodaj ČT Jakub Šilhan informuje o slovenském shromáždění v Bratislavě (zdroj: ČT24)

Vláda tvrdí, že vznášenými výhradami jen reaguje na údajnou zaujatost reportérů. Ministr spravedlnosti Boris Susko, který je členem Ficovy strany Smer–SD, před novináři řekl, že vražda byla zneužívána k politickým účelům.

U památníku zavražděné dvojice položila kytici a zapálila svíčku slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Navzdory tomu, že uplynulo šest let, stále slyšíme výhrůžky novinářům, útoky na občanskou společnost, slyšíme slova o vládě tvrdé ruky. Bezprostředně po vraždě společnost dala jasně najevo svou touhu, že chce žít na slušném a spravedlivém Slovensku, tato touha je aktuální i dnes,“ je přesvědčená.

Motivem vraždy byla zřejmě Kuciakova novinářská práce

Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli zavražděni 21. února 2018 ve svém domě. Slovensko se o tom dozvědělo o pět dní později. Už první vyšetřovací verze počítala s tím, že motivem byla Kuciakova novinářská práce. „Na úvod chci potvrdit, že došlo pravděpodobně k dvojnásobné úkladné vraždě. Slovensko zatím nebylo dotčeno vraždou novináře, nasadíme maximální počet sil a prostředků,“ prohlásil koncem února 2018 tehdejší policejní prezident Tibor Gašpar.

Zpráva vyvolala vlnu demonstrací. Lidé protestovali proti propojení politiky a mafie a požadovali konec tehdejšího premiéra Roberta Fica i ministra vnitra Roberta Kaliňáka (oba Smer–SD). „K vyřešení politické krize jsem jako předseda vlády připravený podat demisi,“ oznámil Fico v polovině března 2018.

Prezident Andrej Kiska demisi přijal a Ficův kabinet tak v polovině svého funkčního období padl. „Atmosféra za poslední dva týdny se tak vyhrotila, že ani demise trojnásobného předsedy vlády nemusí být pro část veřejnosti dostatečným signálem, aby ukončili protesty,“ upozornil ale tehdy prezident Kiska.

Sedmadvacetiletý Kuciak psal pro server Aktuality.sk a rozkrýval korupční kauzy. Sledoval mimo jiné případy, které souvisely s podnikatelem Marianem Kočnerem. „Můžete si být jistý, že se vám začnu, vám osobně se začnu, pane Kuciaku, speciálně věnovat,“ říká Kočner na záznamu telefonického hovoru s Kuciakem.

„Nás to všechny zlomilo, včetně mě, včetně všech Janových kolegů a nadřízených. Je to strašně smutná událost, která nám velmi ublížila a vzpamatováváme se z toho a snažíme se nějak nakopnout, abychom mohli pokračovat v práci,“ popsal začátkem března 2018 šéfredaktor webu Peter Bárdy.

Případ není u konce

Projednávání případu začalo u soudu v Pezinku necelé dva roky po vraždě. Na straně vykonavatelů už je jasno. Bývalý voják Miroslav Marček, který se přiznal a popsal, jak mladý pár zabil, dostal 25 let vězení. Stejný trest si vyslechl i jeho bratranec Tomáš Szabó, který dělal řidiče. Jeho tvrzení, že měli Kuciaka pro výstrahu jen zbít, soud neuvěřil.

„Obstaral zbraň. Potom je logicky vyvratitelné, že by takovou činnost vykonávali jen proto, aby šli tuto oběť jen profackovat,“ uvedla v září 2020 předsedkyně senátu specializovaného trestního soudu Ružena Sabová.

Prostředník Zoltán Andruskó, který s policií spolupracoval, má za mřížemi strávit patnáct let. Na verdikt čeká Marian Kočner, který si podle vyšetřovatelů vraždu objednal, a také další údajná objednavatelka Alena Zsuzsová. Oba vinu popírají.

Rozsudek první instance z loňského května, který Kočnera už podruhé osvobodil, není pravomocný. Státní zástupce se odvolal, a kauzu tak projedná nejvyšší soud.

„Padl rozsudek, který mnohé velmi překvapil,“ uvedl komentátor listu Pravda Marián Repa. „Trojčlenný senát rozhodl v poměru hlasů 2:1, že neexistuje dostatek přímých důkazů v případě Mariana Kočnera,“ přiblížil. Jeden ze soudců argumentoval, že i řetěz nepřímých důkazů je dostatečný na prokázání viny, senát jej však přehlasoval.

„Uvidíme, kam se vyšetřování posune. Obávám se, že nějaký přímý důkaz v tomto případu asi objevený nebude,“ uvedl Repa k očekávanému jednání nejvyššího soudu.

„Ze zkušeností z minulých případů víme, že může trvat zhruba rok nebo něco přes rok, než se nejvyšší soud seznámí s novými skutky k případu a vydá nový rozsudek,“ doplnil zpravodaj ČT Šilhan. Zda nejvyšší soud definitivně zprostí Kočnera obžaloby, nebo zda případ naopak vrátí ke specializovanému trestnímu soudu, by podle něj mohlo být jasné na jaře či v polovině roku.

Komentátor deníku Pravda Marián Repa o vraždě Jána Kuciaka (zdroj: ČT24)

Ficův návrat

Po předčasných parlamentních volbách se přitom loni na podzim do čela slovenské vlády znovu, už počtvrté, dostal Robert Fico. Oznámil kontroverzní kroky, třeba zrušení elitního útvaru prokuratury. „Všechny případy, které dnes Úřad speciální prokuratury má, přejdou na příslušné útvary krajské nebo okresní prokuratury,“ řekl loni v prosinci.

Jde o instituci, která na Slovensku řešila největší trestní kauzy včetně právě vraždy Kuciaka a Kušnírové. Proti ohrožení nezávislé justice protestovala opozice i lidé na náměstích, mezi nimi i rodiče Jána Kuciaka.

Zatím bez úspěchu. Slovenská sněmovna změny trestního práva před dvěma týdny schválila. Prezidentka je podepsala, novelu ale nechá přezkoumat ústavním soudem. Na bratislavském náměstí Svobody se lidé ve středu sejdou znovu, aby si připomněli šestileté výročí vraždy.