Slovensko se zbaví závislosti na jaderném palivu z Ruska. Dohodlo se na dodávkách s Westinghousem

Největší výrobce elektřiny na Slovensku, společnost Slovenské elektrárne (SE), podepsal s americkou firmou Westinghouse smlouvu o dodávce jaderného paliva pro atomové elektrárny. V pátek to oznámily SE, podle kterých je cílem diverzifikace dodávek tohoto paliva. Slovensko, kde mají jaderné elektrárny největší podíl na výrobě elektřiny, tak už nebude závislé na dovozu jaderného paliva z Ruska.

První dodávky paliva pro reaktory typu VVER 440 od firmy Westinghouse by měl slovenský podnik dostat přibližně do jednoho roku od chvíle, kdy použití tohoto paliva bude schváleno v souladu se slovenskými zákony.

„Zajištění dalšího dodavatele jaderného paliva pro naše elektrárny je důležitým krokem k posílení energetické bezpečnosti Slovenska. Jaderné elektrárny jsou důležitým pilířem v energetickém mixu naší země, proto považuji za klíčové zajistit diverzifikaci dodávek ke stabilnímu provozu,“ uvedl generální ředitel SE Branislav Strýček. Podpis smlouvy s Westinghousem je výsledkem mezinárodního tendru.

„Nabízíme jedinou západní alternativu pro tento typ reaktoru a nadále jsme plně odhodláni podporovat jaderné bloky provozované na Slovensku,“ komentoval představitel firmy Westinghouse Tarik Choho.

Podíl elektřiny z jaderných zdrojů má stoupat

SE provozují jadernou elektrárnu v Jaslovských Bohunicích na západě Slovenska. V atomové elektrárně Mochovce nyní pokračuje spouštění třetího bloku a dostavba bloku čtvrtého, první dva bloky tam jsou v provozu již léta. Výroba elektřiny v jaderných elektrárnách se podle SE podílí na produkci proudu na Slovensku z 59 procent. Tento podíl ještě stoupne po dokončení elektrárny Mochovce a po ukončení výroby elektrické energie z hnědého uhlí. 

Westinghouse by měl od příštího roku dodávat palivo také pro českou jadernou elektrárnu Dukovany a rovněž se podílet na dodávkách paliva pro elektrárnu Temelín. Ta je vybavena jiným typem reaktorů, než mají jaderné elektrárny v Dukovanech a na Slovensku.