Slovenská policie obvinila bývalé šéfy vojenského zpravodajství kvůli praní špinavých peněz

Slovenská policie obvinila šestnáct lidí včetně dvou bývalých ředitelů vojenského zpravodajství a další dvě právnické osoby. Kauza se týká podezření z nákupu předražených obranných technologií vojenskou tajnou službou a z následného praní peněz. Oznámil to tamní policejní prezident Štefan Hamran, který způsobenou škodu vyčíslil na více než 74 milionů eur (v přepočtu zhruba 1,8 miliardy korun).

Z Hamranova vyjádření vyplynulo, že mezi obviněnými jsou bývalí šéfové vojenského zpravodajství Ján Balciar a Ľubomír Skuhra, spolu s nimi i někdejší šéf zpravodajské televize TA3 Michal Gučík a bývalý šéf slovenského hokejového svazu Martin Kohút.

Prokurátor Ondrej Repa doplnil, že kauza se týká nákupu, který stát neudělal přímo, ale pomocí prostředníka, jemuž poskytl peníze. Existuje podezření „z nehospodárného nakládání s veřejnými prostředky, které v konečném důsledku končí v soukromých rukách,“ uvedl Repa.

Z vyjádření policie a prokurátora vyplývá, že vyčíslená škoda je rozdílem mezi skutečnou cenou nákupu a částkou, kterou stát vyplatil prostředníkovi. Nákup byl realizován v utajeném režimu, tedy mimo veřejné soutěže. Obvinění se týká trestných činů porušování povinností při správě cizího majetku a legalizace příjmů z trestné činnosti, za které obviněným v případě prokázání viny hrozí dlouholeté vězení.

Kriminalisté zajistili kromě jiného zlato, miliony eur na bankovních účtech, dále hotovost a byty v Bratislavě a v Praze.

Kauza z období vlády Smeru

Kauza se podle Hamrana týká období let 2013 až 2020. V tomto období ministři obrany byli zástupci sociálních demokratů (Smer-SD) někdejšího premiéra Roberta Fica a Slovenské národní strany. Smer-SD je nejpopulárnější stranou před předčasnými parlamentními volbami, které budou na Slovensku příští týden.

„Nemáme politický kalendář. Pro nás je to irelevantní,“ řekl Hamran k tomu, že policie provedla akci krátce před volbami. Policie prověřuje i jiné podezřelé nákupy.

Balciar, o kterém slovenská média v minulosti psala mimo jiné kvůli jeho rozsáhlému majetku, stanul v čele vojenského zpravodajství v roce 2016. Ve funkci vystřídal Skuhru. Balciar pak po posledních parlamentních volbách z konce února 2020, po kterých Smer-SD odešel do opozice, na řídicí funkci v armádní tajné službě rezignoval.

V krátké době jde o druhou akci slovenské policie, jež se týká bezpečnostních složek státu. V srpnu kriminalisté obvinili tehdejšího ředitele civilní tajné služby SIS Michala Aláče, dále jeho předchůdce a další tři osoby v případu, který se týká podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů.