Severní Korea podnikla další raketový test, druhý během jednoho týdne

Severní Korea přes své východní pobřeží zkušebně odpálila pravděpodobně další balistickou raketu. Podle agentury Reuters to v úterý oznámila jihokorejská armáda. Severokorejská státní média uvedla, že se jednalo o další úspěšný test hypersonické střely.

Je to druhý raketový test KLDR během necelého týdne, podniknutý poté, co severokorejský vůdce Kim Čong-un naléhal na armádu, aby pokročila s vývojem zbraní vzhledem k nestabilní mezinárodní situaci a zablokovaným jednáním s Jižní Koreou a Spojenými státy.

Podle prvních odhadů střela doletěla do vzdálenosti více než 700 kilometrů a dosáhla maximální výšky 60 kilometrů. Její největší rychlost mohla až desetkrát přesahovat rychlost zvuku, uvedlo velení jihokorejské armády. „Domníváme se, že tato střela byla vyspělejší než ta, kterou KLDR otestovala 5. ledna. Jihokorejská a americká rozvědka ale teprve provádějí podrobnou analýzu,“ dodalo jihokorejské velení.

Odpal předpokládané balistické střely byl zaznamenán v úterý kolem 7:27 místního času (pondělí 23:27 SEČ). Střela byla vyslána z vnitrozemské severokorejské provincie Janggangdo směrem na východ; test se tedy uskutečnil ve stejné lokalitě jako zbrojní zkouška minulý týden.

Severní Korea se připojila k několika světovým zbrojním mocnostem, jako jsou USA, Rusko a Čína, které vyvíjejí nadzvukové zbraně. Ty se pohybují nejméně pětkrát větší rychlostí než zvuk a jsou díky rychlosti a manévrovatelnosti obtížněji sledovatelné a zachytitelné.

Nejde o bezprostřední hrozbu pro USA a jejich spojence

Spojené státy nejnovější severokorejský test odsoudily. „Tato zkouška porušuje několik rezolucí Rady bezpečnosti OSN a představuje hrozbu pro sousedy KLDR a mezinárodní společenství,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Indicko-tichomořské velitelství americké armády předtím konstatovalo, že odpal sice nepředstavuje bezprostřední nebezpečí pro USA a jejich spojence, „zdůrazňuje ale destabilizující dopady nedovoleného severokorejského zbrojního programu“.

Odpálení odsoudil i Bílý dům a „hluboce znepokojen“ jím byl podle mluvčího OSN i šéf organizace António Guterres.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) ve stejném čase, kdy KLDR provedla test, krátce zastavil odlety z některých letišť na západním pobřeží USA. Činitel úřadu agentuře Reuters sdělil, že provoz byl zastaven na méně než patnáct minut „kvůli prvním zprávám o událostech v indopacifické oblasti“. S odpálením rakety pozastavení provozu přímo nespojil.

V roce 2017 KLDR otestovala raketu Hwasong-15, která vystoupala do odhadované výšky 4500 kilometrů. Podle analytiků se tím ukázalo, že by potenciálně mohla zasáhnout území Spojených států.

„To, že KLDR pokračuje v odpalech raket, je extrémně politováníhodné,“ prohlásil japonský premiér Fumio Kišida. Jihokorejská národní bezpečnostní rada svolala mimořádné zasedání, na němž vyzvala KLDR k obnově dialogu a spolupráce.

Jedná se už několik let, ale bez výsledků

Rozhovory zaměřené na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a ukončení severokorejských raketových balistických programů výměnou za uvolnění sankcí nepokročily od roku 2019, kdy summit vůdce KLDR Kim Čong-una a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji skončil neúspěchem. Severní Korea nicméně od roku 2017 dodržuje dobrovolné moratorium na zkoušky jaderných zbraní a také svých největších mezikontinentálních balistických raket.

Loni v říjnu ale KLDR odzkoušela nový typ balistické střely odpalovaný z ponorky. Test vzbudil obavy u regionálních mocností i Spojených států, protože by dával autoritářskému režimu k dispozici technologii pro nepozorované vypálení raket.

Pchjongjang zkouší různé druhy střel

Před několika měsíci také Pchjongjang vypálil nově vyvinutou protiletadlovou střelu a krátce předtím vyzkoušel dosud neznámou údajně hypersonickou raketu. V nedávné době rovněž zkušebně odpálil balistické rakety a naváděné střely s plochou dráhou letu, které by mohly být schopny nést jadernou hlavici.

Hypersonické střely se pohybují nejméně pětkrát větší rychlostí než zvuk a za svůj let na rozdíl od balistických střel neopustí zemskou atmosféru. Podle vojenských expertů proti nim v současné chvíli neexistuje účinná obrana, někteří se však domnívají, že nejsou dostatečně přesné.