Šéfové MI5 a FBI bezprecedentně varovali před čínskou hrozbou. „Je skutečná a naléhavá,“ apelují

Poprvé v historii vystoupili na společné tiskové konferenci ředitelé americké a britské kontrarozvědky, FBI a MI5. V Londýně důrazně varovali před čínskou špionáží. Označili ji za největší hrozbu pro západní svět, hlavně kvůli krádežím západních technologií. Jejich prostřednictvím se čínská komunistická strana snaží ovládnout světový trh. Peking to odmítá a tvrdí, že se Británie a USA snaží obnovit atmosféru studené války.

„Největší výzva, které čelíme a která mění pravidla hry, přichází od čínské komunistické strany. Skrytě vyvíjí tlak po celém světě. Může to působit abstraktně, ale je to skutečné a naléhavé. Musíme o tom mluvit. Musíme jednat,“ uvedl na tiskové konferenci ředitel MI5 Ken McCallum. 

„Čínská vláda to ráda dělá prostřednictvím investic a vytvářením partnerství, která umožňují jejich zástupcům krást cenné technologie. (…) Jejich bohatě financovaný hackerský program je větší než všech ostatních velkých zemí dohromady,“ doplnil jej ředitel FBI Christopher Wray.

Peking to odmítá a mluví o atmosféře studené války. „Fakta plně dokazují, že Spojené státy jsou největší hrozbou pro světový mír a vývoj. Vyzýváme představitele amerických tajných služeb, aby změnili způsob myšlení, a pohlíželi na vývoj Číny objektivně a racionálně a přestali šířit fámy a nezodpovědné poznámky,“ uvedl v reakci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Zhao Lijian.

Analytik: Vystoupení bylo apelem, aby si lidé dávali pozor

Bezpečnostní analytik CEVRO Institutu Daniel Koštoval uvedl, že sdělení amerických a britských složek nepřinesla žádné překvapení. „Čína již desítky let pracuje tímto směrem,“ uvedl. Změnu podle něj ale vystoupení přineslo v „rétorické expresi“. „Má vybudit jak politiky, tak občany svobodného světa k tomu, aby si dávali pozor a konali pokud možno opatrně a s bezpečnostními opatřeními,“ řekl v Horizontu ČT24.

Čínské investice do bezpečnostních struktur Západu se podle něj daří blokovat se střídavými úspěchy. „Hrozba nebyla pociťována příliš palčivě právě proto, že Čína se snažila své kroky pokud možno skrývat,“ popsal. V posledních letech ale asijská země mluví o svých ambicích o světové dominanci otevřeně, o ohrožení Čínou naopak začínají mluvit bez skrupulí i západní státy.

Koštoval upozornil, že Čína se také snaží v západní společnosti roztříštit podporu občanů. I to by mohlo Pekingu pomoci vystřídat na pozici světového hegemona Spojené státy. 

Horizont ČT24: Bezpečnostní analytik Koštoval o čínské kyberhrozbě (zdroj: ČT24)