Sderot po útoku Hamásu čelí úbytku obyvatel. Nyní tam putují stovky novinářů

Události: Reportáž z izraelského Sderotu (zdroj: ČT24)

Zatímco v izraelském Sderotu ještě nedávno žilo přes třicet tisíc lidí, dnes jich ve městě zůstala jen desetina. Město, které se nachází poblíž hranic s Pásmem Gazy, bylo zvyklé na raketové údery, během 7. října se ale stalo terčem útoku islamistů z Hamásu. Místo starousedlíků do něj nyní míří novináři. Izraelské ministerstvo obrany přitom navrhuje prodloužit evakuaci pohraničí.

Nad městem vládne ticho, které často přerušují výbuchy. Oblohu zároveň opakovaně zakrývá sloup kouře z nedaleké Gazy. Ve městě nejezdí autobusy, nefungují školy ani většina obchodů. Ačkoliv je lidí ve Sderotu málo, příběhů je zde naopak velice mnoho, a to zejména kvůli útoku bojovníků Hamásu ze začátku října.

Tehdy islamisté projížděli městskými ulicemi a zabíjeli místní obyvatele, kteří se leckdy ukrývali i v domácích krytech, kde útok přečkali. „Seděli jsme v domácím krytu téměř dvacet hodin. Bez elektřiny nebo možnosti se pohnout o milimetr. Dokonce i náš pes, který normálně štěká a podobně, byl naprosto potichu,“ řekla zdejší obyvatelka Šalhevet Ademolová.

Žena se navzdory napětí v regionu rozhodla ve Sderotu zůstat. „Cítím se tu dobře a více v bezpečí než někde jinde. Když se totiž dívám na mapu Izraele, tak vidím, že všechny náhradní ubytovny jsou stejně poblíž nějakých hranic,“ podotkla Ademolová.

Do města přijelo téměř dva tisíce novinářů

Její manžel přitom pochází z Nigérie, odkud také zná řádění islamistů. „Zažili jsme něco podobného s organizací Boko Haram. Unesli obrovské množství dívek. Pronikali do měst. Rabovali a zabíjeli. Úplně stejně jako tady,“ uvedl Eugene Ademola.

Zahraniční zpravodaj ČT David Borek uvádí, že extremisté zabíjeli i na jedné z autobusových zastávek, kde jeho štáb natáčel před rokem rozhovor s jedním mladíkem. Když se ho přitom pokoušel opět najít, dozvonil se pouze na souseda, který mu řekl, že zřejmě odjel za příbuznými do Jeruzaléma. V celé budově zbylo pouze pět rodin.

Do Sderotu přijelo vykonávat svou práci i mnoho žurnalistů, pro příchozí zde vzniklo i tiskové centrum, a to v podzemní kryté místnosti. „Blížíme se k číslu dvou tisíc novinářů. Nyní jich je akreditováno zhruba 1950. Přišli z 55 zemí,“ popsal kapacitu novinářů ve městě zástupce tiskového odboru izraelské vlády Ron Paz.