Saúdská Arábie se otevírá světu. Turistická on-line víza mohou využít i Češi

Konzervativní Saúdská Arábie se rozhodla, že otevře brány turistům, aby se tak pokusila vymanit ze závislosti na ziscích z černého zlata. Království v pátek zavádí elektronický vízový režim celkem pro 49 států včetně České republiky a uvolní přísná pravidla týkající se zahalování návštěvníků. Rijád spouští víza v rámci strategického projektu Vize 2030.

Po dekády izolovaná země debatuje o kroku už několik let, dosud však rozvoj cestovního ruchu blokovaly konzervativní síly a byrokracie, píše Reuters. Víza do Saúdské Arábie byla dosud do značné míry omezena na poutníky směřující do Mekky, podnikatele a zahraniční pracovníky.

Rijád mluví o „historickém okamžiku“. Mezi státy, jejichž návštěvníci budou moci o víza požádat, má být mimo jiné Japonsko, Spojené státy, Austrálie, ale také většina evropských zemí včetně Česka a Slovenska. Bezvízový styk má království pouze se Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem, Kuvajtem a Ománem. 

„Návštěvníci budou překvapeni poklady, které tu máme – pět památek na seznamu UNESCO, živou místní kulturu a úchvatné přírodní krásy,“ prohlásil ministr cestovního ruchu Ahmad Chatíb.

Zákaz alkoholu trvá

On-line víza budou stát 80 dolarů (zhruba 1900 korun) a pro ženy bez doprovodu nebudou platit žádná omezení. Abája zakrývající celé tělo, kterou musejí nosit Saúdky na veřejnosti, navíc nebude pro turistky povinná. Úřady nicméně očekávají, že se ženy budou oblékat přiměřeně.

Nemuslimové stále nebudou smět do Mekky či Mediny a zákaz alkoholu se nadále vztahuje i na cizince. „Máme svou kulturu. Věříme, že naši přátelé a naši hosté budou tuto kulturu respektovat,“ zdůraznil ministr turismu.

Rijád si nemyslí, že by nedávný útok dronů na ropná zařízení měl na zájem turistů nějaký dopad. „Naše města patří mezi nejbezpečnější města na světě,“ konstatoval Chatíb.

Součást reforem

Otevření království turistům je jedním z klíčových bodů ekonomických reforem korunního prince Muhammada bin Salmána, který se snaží zemi vymanit ze závislosti na ziscích z ropy.

Saúdská Arábie doufá v příliv zahraničních investic do cestovního ruchu. Do roku 2030 by měl podle plánů tvořit desetinu hrubého domácího produktu. Země očekává 100 milionů návštěvníků ročně a vytvoření milionu pracovních míst. Nezaměstnanost tam nyní podle Reuters dosahuje zhruba 12 procent.

Hrobky, pláže nebo město růží

Už v roce 2017 království ohlásilo obří projekt, v němž chce padesát ostrovů v Rudém moři přeměnit v luxusní letoviska.

Rozvíjí se také zpřístupnění historických míst jako Madáin Sálih známé také jako Al-Hidžr. Jde o archeologické naleziště na severozápadě země, které patří k lokalitám na seznamu UNESCO. Město je vytesáno do skal v délce asi 15 kilometrů, podobně jako jordánská Petra. Zahrnuje 138 hrobek s ozdobnými fasádami a také studně. Většina tamních nálezů je z období nabatejského království z počátku letopočtu.

Hrobky v roce 1876 objevil Brit Charles Doughty a v té době ještě byly obývané. Jižně od této lokality se nachází hroby vytesané do hory z růžového kamene z období civilizace Maníjovců, která zde žila před Nabatejci.

Horizont ČT24: Saúdská Arábie otevírá brány turistům (zdroj: ČT24)

Pro návštěvníky, kteří vyhledávají pláže a zábavu, bude přitažlivá rudomořská Džidda, která poskytuje také možnost potápění. Provincie Kasím v centru země zase nabízí festivaly, kulturní akce a přehlídku tradičních řemesel.

Město Táif, které leží nedaleko Mekky a je označováno za letní metropoli země, je známé jako město růží. Panuje tam údajně zdraví prospěšné klima, kterým se line vůně růží ze sadů. Je vyhledávanou destinací turistů z jiných zemí Perského zálivu.

Rozlehlá Východní provincie je sice centrem ropné produkce Saúdské Arábie, ale nacházejí se zda také krásné pláže na březích Perského zálivu, množství zahrad a cesty vedoucí po útesech.

BBC připomíná, že Saúdská Arábie nadále čelí mezinárodnímu tlaku kvůli porušování lidských práv a zatýkání aktivistů, ale také kvůli vraždě novináře Džamála Chášakdžího v Turecku a zapojení do krvavé války v Jemenu.