Rusové přestavují ničivé sovětské zbraně. Naváděcí systém přidali i na termobarickou bombu

Ruská armáda použila na Ukrajině termobarickou zbraň ODAB-1500. Jde o nejsilnější nejadernou zbraň. Ruští zbrojaři při výrobě zrecyklovali starou sovětskou munici, na kterou přidali naváděcí systém. S vynaložením malých nákladů tak vyrábějí ničivé zbraně, na které mnohé systémy ukrajinské protivzdušné obrany nedosáhnou.

Ruská vojska použila v konfliktu na Ukrajině termobarickou zbraň. Informovala o tom na konci března ruskojazyčná verze deníku Bild na Telegramu. Podle analytika Bildu Juliana Röpckeho se po zásahu cíle vznášel nad vesnicí Velyka Pysarivka v Sumské oblasti kouř do výšky jednoho kilometru.

Zbraň s názvem ODAB-1500 váží jeden a půl tuny, polovinu její hmotnosti tvoří vysoce účinné výbušniny. Nejde však o nejmodernější zbraň – samotná bomba pochází ze sovětské éry. Původně byla určená ke shození na cíl volným pádem z letadla, nyní ji ruské síly přetvořily na klouzavou bombu. Po vypuštění z letounu zamíří k cíli pomocí naváděcího systému a výsuvných křídel.

Zhruba deset metrů před dopadem bomba vypustí hořlavý oblak aerosolu, který se při kontaktu vznítí a způsobí explozi o velkém objemu. Vojenský analytik Alexandr Kovalenko řekl serveru Uawire, že zasažená oblast může dosáhnout až 500 metrů čtverečních.

Použití ODAB-1500 ve Velyké Pysarivce přitom nebylo ojedinělé. Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov uvedl, že ruské síly zbraň na frontě použily několikrát a zásahly jí i proti ruským dobrovolnickým jednotkám bojujících na straně Kyjeva.

Termobarické, nebo také vakuové či aerosolové bomby, jsou považovány za nejsilnější nejaderné zbraně na světě. Jejich použití zakazuje Ženevská úmluva. Zabíjí nejen tlaková vlna a žár po výbuchu, ale i následný podtlak, který lidem v okolí roztrhne plíce. Pokud je bomba použita v budově či pod zemí, je její účinek až dvojnásobný.

Rusko využívá staré sovětské zbraně

Server The New Voice of Ukraine upozornil, že nasazení termobarické munice je ale na Ukrajině poměrně vzácné. Nejde však podle něj o jedinou přetvořenou sovětskou zbraň na klouzavou bombu s naváděcím systémem.

Ve zbrojařském závodu v Moskevské oblasti se na stejném principu vyrábí ničivá bomba FAB-1500, nejsilnější ze sovětských nenaváděných „hloupých bomb“. Může po sobě zanechat kráter o průměru až patnácti metrů.

„Způsobené škody jsou velmi vážné. Pokud zásah přežijete, máte zaručeně pohmožděniny,“ řekl CNN jeden z ukrajinských vojáků 46. letecké brigády z frontového města Krasnohorivka. „Je to velký tlak na morálku vojáků. Ne všichni naši muži to vydrží,“ dodal ke zbrani, jejichž ničivou sílu Rusové používají zejména proti vojákům a lehce obrněným vozidlům.

Kreml vylepšením ničivé munice staré výroby šetří peníze. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat řekl CNN, že v porovnání s výrobou nových naváděných raket jejich produkce stojí „haléře“.

Podle výzkumníka londýnského Royal United Services Institute Justina Bronka má Rusko „základní sadu výbušnin“ v „obrovském množství“. Výrobu však zpomaluje produkce kluzákových křídel, řekl CNN.

Ukrajinská protivzdušná obrana většinou na zbraně nedosáhne

Ukrajinská armáda má navíc jen omezené možnosti, jak se tomuto typu zbraní bránit. Většina systémů protivzdušné obrany nemá dostatečný dosah, aby mohla zneškodnit letouny nesoucí zbraň ve výšce až 70 kilometrů už před jejím odpálením.

„Naše protivzdušná obrana sílí, ale stále není dostatečná. Jejich cílem nejsou jen naše přední pozice, řízené klouzavé bomby míří i za naše obránce, aby zasáhly velitelská stanoviště, zásobování a munici v týlu,” uvedl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

Kyjev proto apeluje na spojence, aby zesílil vojenskou podporu napadené země. Podle CNN by mohlo hrozbu ruského letectva potlačit nasazení letounů F-16, na kterých se nyní ukrajinští piloti cvičí. Nad Ukrajinu se v nich však pravděpodobně vznesou až v druhé polovině letošního roku.