Ruská agrese má na svědomí desetitisíce delfínů

Události: Dopady války na delfíny v Černém moři (zdroj: ČT24)

Plnohodnotná válka na Ukrajině pokračuje už třetím rokem a stále častějším terčem je v poslední době Oděská oblast. Konflikt tam doléhá i na populaci delfínů. Kvůli ruské agresi jich podle odhadů mohlo v celém Černém moři uhynout až devadesát tisíc. Problém představují zejména sonary válečných lodí, které delfíny matou, zjistila od místních mořských biologů zpravodajka ČT Barbora Maxová.

Před ruskou invazí v západoukrajinském národním parku Tuzly nebylo těžké delfína spatřit, teď se Černé moře podobá spíše tomu Mrtvému. „Tady jsme našli jednoho z největších delfínů, odebrali jsme z něj hned vzorky,“ říká mořský biolog a vedoucí výzkumného oddělení národního parku Ivan Rusev.

Vyplavená těla často překvapivě bez známek vnějších poranění vědci nacházeli hlavně na začátku války, kdy se vedly boje o padesát kilometrů vzdálený Hadí ostrov. „V prvním roce války jsme našli jen na šesti kilometrech 52 těl delfínů,“ vzpomíná Rusev.

Tým spočítal, že jen za první rok agrese mohlo zahynout až padesát tisíc delfínů. Na vině jsou podle Ruseva hlavně sonary válečných lodí. Signál totiž narušuje orientaci kytovců. „Delfín se stane naprosto slepým, nemůže si najít potravu, protože mu nefunguje echolokace, oddělí se od rodiny a chřadne,“ vysvětluje mořský biolog.

Delfíni umírají i kvůli minám a dopadům raket. Zvířata se zraní nebo leknou, a následně zahynou, když rychle vystoupají na hladinu. Každý důkaz vědci evidují. „Tady je lebka delfína skákavého. Ten váží až tři sta kilogramů. Když takového delfína vyvrhne moře, hrnou se vám slzy do očí,“ konstatoval Rusev.

Velké mrtvé jedince už ale v oblasti dlouho neobjevili, jelikož válečné lodě se přesunuly k okupovanému Krymu. Menší těla od něj ale stále zanáší proudy k zdejším břehům. „Toto je mládě, sotva se narodilo, našli jsme teď dvě taková,“ upozornil mořský biolog.

Načítání...

Důkazy pro haagský soud

Rusev se svými kolegy hodlá na pobřeží Černého moře i nadále monitorovat zdrcující dopady války na místní populaci delfínů. Jednou by se totiž důkazy mohly dostat k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu. Ukrajina dlouhodobě usiluje o to, aby tribunál začal kromě válečných zločinů, agrese, genocidy a zločinů proti lidskosti stíhat ještě pátý zločin ekocidy, tedy naprostou devastaci životního prostředí.

Podle Ruseva bude trvat ještě půl století po ukončení konfliktu, než se delfíní populace obnoví. Vědci pro ně chtějí u pobřeží parku vytvořit rezervaci.