Reportérky natáčely v kurdské věznici, kde přebývají bojovníci IS. Staví se do role obětí

Reportéři ČT: Teroristé za mřížemi (zdroj: ČT24)

Ve vězeních na severu Sýrie jsou tisíce bojovníků teroristické organizace Islámský stát (IS). Hlídají je Kurdové, kteří měli značnou zásluhu na porážce IS loni v dubnu. Zajatci se nyní vydávají za nevinné oběti a chtěli by se vrátit do svých původních zemí, které je však nechtějí. Do jedné z ostře střežených věznic se dostaly reportérky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová.

Věznice je sice střežená, přesto se z ní už dvakrát pokusili vězni utéct a několikrát se členové IS zvnějšku pokusili zařízení dobýt. Zajatci tam jsou zhruba po sto mužích v jedné místnosti, ve věznici jich je kolem pěti tisíc. Celkem zajali Kurdové i po porážce IS na 12 tisíc bojovníků této teroristické organizace.

Ve věznici jsou zajatci z Evropy, Ameriky, Asie i Afriky. K IS se přidalo čtyřicet tisíc lidí z celého světa včetně pěti tisíc Evropanů. Většina bojovníků ze zahraničí se do IS dostala přes Turecko.

Většina vězněných bojovníků IS se staví do role obětí. Tvrdí, že za nic nemohou, že nikoho nezabili. Bojovníci ze zahraničí se chtějí vrátit domů, jejich země si je ale nechtějí vzít zpět, protože je považují za bezpečnostní hrozbu. Zajatce zatím nikdo nesoudí ani nevyšetřuje.

Mezi křesťany a Kurdy

Reportérky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová natáčely také mezi syrskými křesťany a Kurdy. Právě křesťanské vesnice na severu Sýrie radikálové z IS zničili, neboť usilovali o prosazení sunnitské verze islámu a práva šaría a všechny náboženské menšiny nemilosrdně likvidovali.

Křesťané se zapojili do bojů proti IS po boku Kurdů, kterým v boji s teroristy pomáhaly Spojené státy americké. USA se ale ze severu Sýrie před dvěma měsíci stáhly, čímž uvolnily prostor Turecku a jeho milicím, které na Kurdy zaútočily. Z oblasti poté uteklo čtvrt milionu lidí.