Polsko posiluje armádu. Do teritoriální obrany chce zacvičit tisíce civilistů

Události: Polsko buduje armádu, chce vycvičit civilisty (zdroj: ČT24)

Polsko chce do dvanácti let vycvičit až padesát tisíc civilistů, kteří by sloužili v teritoriální obraně. Sbor zapadá do plánu vybudovat armádu o síle 300 tisíc lidí. Teď je vojsko sousední země poloviční. Podle kritiků ale tato ambice neodpovídá možnostem země.

Zásobování přední linie municí, bojová medicína, hloubení zákopů a vyčerpávající pochody. Tyto a mnohé další úkony musejí zvládnout adepti na vstup do polské teritoriální obrany. Mezi nimi je třeba i student Hubert. „Přišel jsem, abych bránil vlast. Doba je, jaká je. Nezapomínejme na vlast,“ říká.

V první fázi se adepti učí základy, poté střelbu ze samopalů a pistolí. Pro vstup do teritoriální obrany je nutné projít šestnáctidenním školením zakončeným přísahou.

„Budeme mít povinnost sloužit minimálně dva dny v každém měsíci o víkendu, ale já se budu objevovat častěji podle toho, jak mi škola dovolí,“ uvedl další z adeptů Filip.

Plán domobrany začal před devíti lety

Teritoriální obrana je nejmladší složkou armády. Začala se budovat po roce 2014 v reakci na zkušenosti, které přicházely z Ruskem vyprovokovaného konfliktu na Ukrajině. V polské teritoriální obraně slouží 37 tisíc lidí, pětinu z nich tvoří ženy. Třeba prodavačka Aneta, která výcvikem prošla už před osmi lety. „Když vidím, co se děje za východní hranicí, tak jsem si chtěla osvěžit, co už mě učili dříve,“ sdělila.

„Zlepšujeme naše vybavení, investujeme do techniky a chceme navyšovat stavy. Cílem je mít v polské armádě tři sta tisíc lidí,“ řekl zástupce velitele 5. mazovské brigády Grzegorz Podolszanki.

Podle plánů vlády má do dvanácti let čtvrt milionu pravidelných vojáků doplnit padesát tisíc příslušníků teritoriální obrany. V současnosti jsou stavy zhruba na polovině.

„Z trhu práce to odtáhne dalších sto padesát tisíc lidí, kteří by jinak pracovali na zvyšování HDP. Takhle budou zátěží pro rozpočet. Myslím, že se armáda zvětší, ale ne do takové míry,“ upozorňuje expert na bezpečnost Maciej Szopa.

Současná opozice v předvolební kampani projekt třísettisícové armády označuje za megalomanský, raději by se soustředila na posílení stávajících jednotek.