Podle prvních odhadů vyhrají nizozemské volby Wildersovi populisté

V nizozemských parlamentních volbách by podle zpřesněných odhadů vyhrála euroskeptická Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse. Získala by 35 mandátů, což je o 18 více než v roce 2021. Na druhém místě je s 25 mandáty společná kandidátka nizozemské Strany práce (PvdA) a Zelené levice (GL), jejímž lídrem je bývalý eurokomisař Frans Timmermans. Favorizovaná liberální pravicová Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD), kterou vede Dilan Yeşilgözová-Zegeriusová, je zatím třetí s 24 mandáty.

Když se na obří obrazovce ve volebním štábu favorizované VVD v Haagu objevily první volební odhady, které zveřejnila televizní stanice NOS, zavládlo v sále překvapení –⁠ hlavně vzhledem k tomu, že Wildersova strana podle exit pollů téměř zdvojnásobila počet současných mandátů. Jestliže sečtení hlasů vítězství Wilderse potvrdí, mohl by se stát příštím premiérem a vést koaliční rozhovory.

Podle mnohých expertů by známý odpůrce islámu Wilders v roli šéfa vlády otřásl evropskou politikou. Ve svém programu vyzývá například k uspořádání referenda o vystoupení z Evropské unie či k absolutnímu zastavení přijímání žadatelů o azyl v zemi.

Wilders: Voliči řekli ‚dost'

V poslední debatě, která se odehrála v úterý v noci, nicméně Wilders zmírnil svou protiislámskou rétoriku a prohlásil, že „by chtěl být premiérem všech Nizozemců, bez ohledu na jejich náboženství či původ“. „Chci pro obyvatele Nizozemska jen to nejlepší,“ řekl, když ve středu vhodil svůj hlas do hlasovací urny na radnici v Haagu, obklopený dvěma bodyguardy. Ti mají na starosti sledovat každý jeho krok vzhledem k množství výhružek smrtí, kterým čelí.

„Nizozemští voliči promluvili a řekli dost,“ prohlásil chvíli po oznámení volebních odhadů Wilders. „Vrátíme zemi Nizozemcům,“ dodal. Nyní je podle něj načase, aby se začalo jednat o dohodách. „Nemůžeme být ignorováni,“ doplnil.

Na čtvrtém místě skončila podle volebních odhadů strana Nová společenská smlouva (NSC), kterou teprve letos v létě založil populární poslanec Pieter Omtzigt.

Strany patrně čekají dlouhá povolební vyjednávání, pro získání většiny je potřeba 76 křesel ve 150členném parlamentu. Poslední vláda Marka Rutteho (VVD) v roce 2021 vznikala devět měsíců.