Rusové opět udeřili v Charkově. Mezi řadou zraněných je i dítě

Ruský dronový útok na východoukrajinský Charkov zranil v noci na neděli pět lidí, mezi nimi jedno dítě, informovala ukrajinská Státní služba pro mimořádné situace (DSNS). Škody napáchaly trosky ruských dronů i v Dněpropetrovské oblasti, kde se nálety obešly bez zranění. Další údery z nedělního odpoledne si podle místních představitelů vyžádaly nejméně patnáct zraněných.

Rusové odpoledne zaútočili na centrum města Charkov, sdělil starosta Ihor Terechov na Telegramu. Útok poškodil dvacet obytných budov, domy a auta, sdělil šéf Charkovské oblastní správy Oleh Syněhubov. Zdravotníci poskytli pomoc patnácti zraněným lidem, napsal server Ukrajinska pravda. Podle Ukrajinců použili Rusové při úderu klouzavé pumy.

Rusko v poslední době zintenzivnilo útoky na Charkov s pomocí raket, řízených leteckých bomb a dronů. Útoky ničí energetickou infrastrukturu a zabíjejí civilisty. Nedělní výbuchy poškodily ve městě obytné domy a další stavby, na dvou místech vypukly požáry.

Pravoslavní křesťané v neděli slaví Velikonoce a starosta Terechov obyvatelům města popřál, aby jim svátky „přinesly nové síly v boji za pravdu a spravedlnost“. Uvedl, že kostely budou otevřené celý den, ale nabádá k opatrnosti. „Vždyť i dneška se Rusové mohou snažit využít ke svým teroristickým záměrům,“ napsal na svém telegramovém účtu.

Postup ruských sil v oblasti Pokrovsku

Celkem si ruské útoky napříč východní a severovýchodní Ukrajinou vyžádaly nejméně šestnáct zraněných, píše agentura AFP. Dva lidé zahynuli při ostřelování Pokrovsku, který leží v Doněcké oblasti nedaleko frontové linie.

Ruské síly se v okrese Pokrovsk zmocnily vesnic Arkhanhelske a Kotljarivka a dosáhly administrativních hranic města Očeretyne, uvedl v neděli monitorovací portál DeepState.

V Dnipru trosky sestřelených bezpilotních strojů zasáhly blíže neurčené objekty infrastruktury a jeden vícepodlažní dům. Ve Slobožanském okrese severně od Dnipra byly poškozeny dvě auta a obchod, informoval šéf Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

Ukrajinské vzdušné síly oznámily, že systémy protivzdušné obrany nad Charkovskou, Chersonskou a Dněpropetrovskou oblastí zničily 23 z 24 útočných dronů, které Rusko vyslalo na ukrajinské území.