Pnutí v izraelské společnosti kvůli válce s Hamásem roste

Události: Napětí v izraelské společnosti (zdroj: ČT24)

Šance na dohodu o alespoň částečném propuštění izraelských rukojmí a dočasném klidu zbraní v Pásmu Gazy stoupla, pnutí v tamní společnosti ovšem roste, jak dokládají pouliční šarvátky v Tel Avivu.

Nápisy na billboardech po celém Izraeli už skoro pět měsíců hlásají „společně zvítězíme“. V ulicích Tel Avivu ale hesla o jednotě tak úplně neplatí. V sobotu večer se tu odehrály střety s policií. Jeden příslušník jízdní policie dokonce udeřil demonstranta opratí.

Na protestech se podílí radikální protiválečná levice. „Nemůžeme trvat na vojenských řešeních, protože nefungují,“ sděluje účastnice protivládního protestu Gali Hendinová.

O pár ulic dál se konalo shromáždění na podporu rukojmí. O poznání klidnější, ale i zde byly jasné emoce. Na transparentu stojí: Ne přežití vlády na účet rukojmí. Přes den se do ulic opět vrátil běžný provoz. Spor ale zůstává. „Naši rukojmí, to jsou rukojmí nás všech,“ sděluje například obyvatel Tel Avivu Idan.

Pravděpodobnost dohody patrně vzrostla

Tel Aviv je ovšem politicky a názorově specifické město. Průzkumy ukazují, že tvrdý postup proti Hamásu i na úkor návratu rukojmí má stále značnou podporu izraelské veřejnosti. Podle Jewish People Policy Institute by 47 procent izraelských Židů upřednostnilo zničení Hamásu v Gaze, návrat rukojmí jen 25 procent. Ještě před týdnem mluvila izraelská vláda o možnosti dohody skepticky.

„Požadavky Hamásu jsou pomatené. Oni chtějí, aby Izrael prohrál válku. S tím nebudeme souhlasit,“ sdělil předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu minulou sobotu.

Teď po rozhovorech v Paříži a Káhiře pravděpodobnost dohody vzrostla. Mohla by zahrnovat propuštění asi čtyřiceti osob unesených z Izraele výměnou za několik set palestinských vězňů a šestitýdenní klid zbraní. Izraelská delegace kvůli tomu míří do Kataru. Má za sebou ovšem polarizovaný národ.