Pentagon zvažuje, jestli poslat do Sýrie pozemní síly

Syrská válka za časů Trumpa (zdroj: ČT24)

Americké ministerstvo obrany údajně zvažuje návrh, aby USA poslaly do severní Sýrie pozemní síly. Televizi CNN to řekl nedávno zdroj z Pentagonu. Nový šéf Bílého domu Donald Trump slibuje, že zničí Islámský stát (IS). Pentagon proto požádal o strategii, jak radikály rychle porazit. Trumpův předchůdce Barack Obama nasazení pozemních sil v Sýrii odmítal.

Ve válčící Sýrii už operuje malý počet členů amerických zvláštních sil, kteří školí tamní opoziční skupiny pro boj proti IS. Exprezident Obama ale odmítal poslat do země vojáky, protože nechtěl ohrozit jejich životy po špatných zkušenostech z intervencí v dalších zemích Blízkého východu.

Trump Obamu několikrát označil za „zakladatele IS“. Podle něj věnoval na boj s terorismem málo peněz. Trump chce zvýšit letošní rozpočet na obranu o 54 miliard dolarů (1,4 bilionu korun), tedy o devět procent ve srovnání s loňským rokem.

Nový americký prezident dlouhodobě prosazuje tvrdší přístup v boji proti IS. Kvůli spolupráci v boji s teroristy by chtěl zlepšit i vztahy s Moskvou. Ta v Sýrii zasahuje na straně prezidenta Bašára Asada a válčí rovněž s islamisty.

„Je možné, že budou v Sýrii po určitou dobu působit konvenční síly,“ sdělil před dvěma týdny CNN činitel z amerického ministerstva obrany s tím, že finální rozhodnutí bude na Trumpovi. Pokud by prezident změnu kurzu schválil, vojáci by mohli být v Sýrii nasazeni během několika týdnů.

Pozemní síly by přitom muselo chránit více letadel ze vzduchu. Jaký by byl jejich konkrétní úkol, není podle CNN jasné.

Přítomnost amerických vojáků by prý mohla pomoci uklidnit Ankaru, že kurdské síly neohrozí zájmy Turecka. Je možné, že by někteří vojáci byli posláni nejprve do Kuvajtu, odkud by pak zamířili do Sýrie.

Syrské demokratické síly, v nichž figurují hlavně Kurdové, se s pomocí mezinárodní koalice vedené USA dlouhodobě připravují na ofenzivu v baště IS v Rakká.