Syrská bašta islamistů je po náletech bez vody, koalice poničila v Rakká i mosty

Při náletech na pozice Islámského státu (IS) zničila mezinárodní koalice hlavní vodovodní potrubí v syrském městě Rakká. Lidé tak musí pro vodu k řece. Při náletech byly prý poničeny i místní mosty. Informovali o tom aktivisté a skupiny bojující proti džihádistům.

Rakká leží na řece Eufrat a má jen jednu vodovodní linku. Islamisté město obsadili v lednu 2014. „Při koaličních náletech bylo zasaženo vodovodní potrubí, celé město Rakká je teď bez vody,“ uvedl Hammúd Músá z nevládní organizace působící ve městě.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) zprávu potvrdila. Podle jejího šéfa Ramího Abdar Rahmána není pochyb o tom, že vodovodní řad poničila letadla koalice, kterou vedou Spojené státy.

Arabsko-kurdská koalice zahájila ofenzivu proti IS v provincii Rakká loni v listopadu. Jejím cílem je vytlačit IS z celé severosyrské provincie. Do bojů jsou zapojena i koaliční letadla. V prosinci Obamova administrativa oznámila, že na místo pošle 200 příslušníků vojenského personálu.

Syrské demokratické síly (SDF), které mají asi 25 tisíc členů, většinou Kurdů, před pár dny oznámily, že obdržely od mezinárodní koalice vůbec první obrněné vozy.

Kurdské milice YPG
Zdroj: Rodi Said/Reuters

Američané jim dosud zasílali jen lehké zbraně. Tato podpora proto následně vyvolala napětí ve vztazích mezi Washingtonem a Ankarou. Turecko považuje milice YPG za odnož turecké Strany kurdských pracujících (PKK), kterou řadí k teroristickým skupinám.

Zástupce kurdských milicí oznámil, že další fází operace v Rakká je kompletní obklíčení města, čímž by se přerušilo spojení velení IS s jeho oddíly ve východní provincii Dajr az-Zaur.

Nový americký prezident Donald Trump se přitom odmítl řídit plánem na dobytí Rakká, s nímž přišla Obamova administrativa, napsal list The Washington Post. Trumpovi lidé v něm prý našli mezery a Pentagon dostal 30 dnů na vymyšlení nové strategie, jak IS porazit.

Islámský stát (ilustrační foto)
Zdroj: Dabiq/ČTK/ZUMA

Obamův plán počítal mimo jiné s vycvičením Kurdů a poskytnutím další vojenské výbavy. Podle zástupce Trumpovy administrativy ale chyběl alternativní plán pro případ, že by kurdská ofenziva selhala.

Scházel prý i údaj, kolik bude k operaci zapotřebí vojáků, stejně jako strategie spolupráce s Ruskem. Nový šéf Bílého domu dal opakovaně najevo, že chce s Kremlem boj proti teroristům koordinovat.

Bojuje se i v Damašku

Boje se přenesly i do syrské metropole. Jak oznámila ruská diplomacie, terčem ostřelování se ve čtvrtek i v pátek stala budova ruské ambasády v Damašku. Jedna ze střel zasáhla prostor mezi kancelářemi a rezidenční části velvyslanectví, další explodovala jen dvacet metrů od vchodu. Nikdo nebyl zraněn.

Jak ministerstvo dodalo, Rusko bude pokračovat „ve svém nekompromisním boji s teroristy v Sýrii“. Moskva je hlavním spojencem režimu prezidenta Bašára Asada, v boji proti radikálům mu pomáhá zejména letecky.

Letecké údery v pátek usmrtily nejméně dvanáct islamistických povstaleckých bojovníků v provincii Idlib na severozápadě země, informovali opoziční aktivisté ze SOHR. Blíže neurčené letouny zasáhly pozice džihádistické skupiny Džund al-Aksá poblíž vesnice Sarmín.