Peking vykresluje cizince jako hrozbu. Skrze aplikaci volá po udávání „špionů“

Události: Čínské udávání špionů (zdroj: ČT24)

Peking přesvědčuje čínskou veřejnost o hrozbě, kterou podle něj představují cizinci. V rámci ideologického boje se Západem proto stupňuje kampaň proti údajným špionům. Ta přichází po přijetí trojice zákonů, které se zaměřují na kontakty čínských obyvatel a institucí s občany jiných zemí. I proto představuje nová legislativa riziko pro zahraniční firmy, které v Číně působí.

Čínská aplikace Rudá knížka šíří výzvy, které mají tamní obyvatele varovat před špiony, za udání slibují odměnu ve výši 1,6 milionu korun. Potenciálně podezřelí jsou cizinci, lidé s kamerou nebo ti, kteří na internetu kritizují vládu. „Snaží se vyvolat chaos ve společnosti,“ tvrdí postava v aplikaci.

Proti Západu se na začátku akademického roku vyslovují také čínské univerzity, nabádají studenty a vyučující, aby se stali „bariérou před cizími silami“. Provincie pak vyzývají občany, aby testovali vlastenectví sousedů.

„Když vás někdo požádá, abyste natočili vojenské zařízení, může to být špion. Napomáháním porušujete zákon,“ tvrdí pekingská vláda prostřednictvím aplikace.

Obdobnou situaci už přitom Číňané zažili. Během kulturní revoluce komunistického diktátora Mao Ce-tunga lidé rovněž donášeli na ostatní, novinkou nejsou ani plakáty varující před špiony. Tlak od pekingské garnitury se ovšem stále stupňuje – současný prezident Si Ťin-pching zdůrazňuje nutnost připravit se na extrémní scénáře. Tuto frázi dřív komunistická strana vyhrazovala pro přírodní katastrofy.

Nedůvěra vlády a obavy z vměšování v Číně sílí, vliv na to mají hlavně nacionalismus a geopolitické napětí, zejména kvůli situaci na Tchaj-wanu. Nedávné zpřísnění kontrašpionážního zákona znamená riziko pro všechny cizince působící v Číně.

Ideologický boj země se Západem má dopad i na ekonomiku. Ta zpomaluje, podle analytiků hrozí sociální nepokoje. V loňském roce studenti protestovali proti covidové politice a opakování si vláda nepřeje.

Ostražitost kvůli možnému úniku informací roste i na pracovištích. Podniky organizují školení o státních tajemstvích, pod jejichž hlavičku se schovává mnoho dokumentů. Stýkat se s cizinci je tak pro Číňany všech profesí čím dál tím riskantnější.