Peking uklízí po tajfunu Doksuri, další větrná smršť Khanun zasáhla Okinawu

Tajfun Doksuri způsobil v Pekingu v posledních dnech nejvydatnější deště za posledních 140 let, kdy se tento údaj ve městě měří. Při záplavách ve městě a okolí zemřelo nejméně dvacet lidí a dalších nejméně 27 se pohřešuje, uvedly úřady. Na japonskou prefekturu Okinawa udeřil tajfun Khanun. Bez proudu kvůli tomu byla ve středu ráno zhruba třetina tamních domácností a zhruba sedm set tisíc lidí dostalo výzvu k evakuaci. V souvislosti s tajfunem zemřel jeden člověk.

Peking a další města na severu Číny zasáhly prudké deště způsobené tajfunem Doksuri. Podle statistik v Pekingu od soboty do středečního rána spadlo 744,8 milimetru srážek. Obdobná měření začala v Pekingu v roce 1883 a doposud nejvíce srážek naměřili v roce 1891, kdy jich spadlo 609 milimetrů.

Silné srážky způsobily v Pekingu i v okolních městech škody na infrastruktuře a výpadky elektrického proudu. Tisíce lidí musely být evakuovány do škol a dalších veřejných budov. Situace se už ale zklidňuje.

„V Pekingu a v okolí, v severovýchodní Číně, kde udeřil první tajfun, se situace zlepšuje. Ještě včera (v úterý) v Pekingu trochu pršelo, ale dnes (ve středu) už je sucho a v postižených provinciích se zejména odstraňují škody,“ popsala zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

V provincii Che-pej váznou dodávky potravin

Vážná je situace v severní provincii Che-pej, která sousedí s Pekingem. Ve správním středisku Š'-ťia-čuang, které leží na soutoku několika řek, úřady informovaly o přerušení dodávek elektřiny a nedostatku pitné vody, váznou dodávky potravin.

„Tyto problémy se dotkly hlavně vesnic a izolovaných oblastí v provincii Che-pej nebo na okraji Pekingu. Pokud jde o centrální Peking, tam byla situace poměrně normální, nedochází tam k žádným vážným výpadkům potravin, všechno funguje tak, jak má,“ přiblížila Šámalová.

„Postihlo to zejména vesnice, kde tajfun a lijáky poškodily infrastrukturu. Viděli jsme místa, kde jsou úplně zřícené silnice, takže tam na jistou dobu vázla doprava a zásobování. Úřady vyčlenily pomoc, poslaly tam záchranáře a dodávky potravin,“ dodal zpravodajka. 

Na některých místech podle obyvatel voda dosáhla výšky až čtyř metrů a zaplavila rezidenční čtvrtě. Uživatelé si na sociálních sítích stěžují, že pomoc ze strany úřadů je pomalá. Podle agentury Reuters snímky ze satelitů ukazují, že město Š'-ťia-čuang je ze tří stran obklopeno vodou.

Čína během letošního léta zaznamenává řadu extrémních výkyvů počasí. Podle úřadů se pro srpen očekávají nadměrné srážky v některých oblastech na jihu a východě země, zatímco sever by měly zasáhnout vlny veder.

Barbora Šámalová hovořila o tajfunech ve východní Asii a vypouštění odpadní vody z Fukušimy (zdroj: ČT24)

Další tajfun zasáhl Japonsko

Tajfun Khanun, který udeřil na japonskou prefekturu Okinawa, doprovází silný vítr o rychlosti až dvě stě kilometrů za hodinu a velmi intenzivní srážky, během 24 hodin spadlo přes 250 milimetrů.

Podle médií jeden muž zemřel, když se na něho kvůli bouři zřítila garáž. Dalších jedenáct lidí je zraněných. Podle operátora elektrické sítě bylo ve středu ráno bez dodávek proudu na 210 tisíc domácností. Mobilní operátoři hlásí výpadky sítě v některých oblastech prefektury. Kvůli silné bouři jsou na Okinawě zavřené vládní úřady, pošty i obchody.

Letiště ve správním středisku Naha bylo ve středu druhým dnem uzavřené, což vedlo ke zrušení přibližně tisícovky letů. „Okinawa je oblíbenou turistickou destinací zejména pro Čínu, Tchaj-wan, Hongkong a také pro Japonsko, takže se to dotklo jak mezinárodních, tak vnitrostátních letů. Byla přerušena lodní doprava, nejezdí trajekty, takže turisté se na Okinawu nemohou dostat,“ doplnila zpravodajka ČT.

Prefekturu tajfun zasáhl na vrcholu turistické sezony. Oblast je na tajfuny zvyklá, postihují ji ovšem obvykle později v roce. 

Podle meteorologů bude tajfun pokračovat dál na západ k čínským a tchajwanským břehům. Ke konci týdne by se však jeho směr mohl stočit více na sever ke třetímu největšímu japonskému ostrovu Kjúšú.