Pandemie ve světě: Vietnam pozastaví lety do Hanoje. Slovensko usnadňuje pravidla pro cestování

Vietnam od úterka pozastaví mezinárodní lety do Hanoje, zároveň chce otestovat všech devět milionů obyvatel Ho Či Minova města ve snaze zabránit dalšímu šíření koronaviru. Opatření zpřísňuje také Jihoafrická republika, kde restaurace, bary nebo posilovny budou muset zavírat dříve. Slovensko naopak rozvolňuje cestovní pravidla, v Itálii se otevírají vnitřky restaurací či stadiony a ve Francii začalo protikoronavirové očkování pro všechny dospělé.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Vietnam kromě pozastavení letů do Hanoje zpřísňuje i další protikoronavirová opatření, od pondělka je v Ho Či Minově Městě zakázáno shromažďování více než deseti lidí. Epidemická situace se tento měsíc výrazně zhoršila, důvodem může být nová koronavirová varianta, která je kombinací indické a britské mutace. Podle místní vlády se přenáší i rychleji.

Úřady Ho Či Minova města během pátku zavřely obchody a restaurace, až do odvolání se zde nemohou konat ani bohoslužby. Jedno z nedávných ohnisek nákazy bylo totiž v místním kostele, kde věřící seděli vedle sebe bez roušek a zpívali. V hustě obydlené čtvrti Go Vap, kde se chrám nachází, smějí lidé od pondělka vycházet z domů jen v nejnutnějších případech.

Zdejší státní deník Vietnam News napsal, že městské úřady budou schopny denně otestovat zhruba sto tisíc lidí. Asijská země loni evidovala jen velmi malé denní počty nakažených, a to maximálně několik desítek denně. Situace se zhoršila tento měsíc, kdy zde zaznamenávají několik set případů denně.

Slovensko usnadňuje cestování

Slovensko od 31. května částečně uvolňuje cestovní podmínky, například pro očkované přijíždějící ze zemí Evropské unie zrušilo karanténu. Stejné podmínky se vztahují i na příchozí z mimoevropských zemí, které Bratislava označuje za epidemicky bezpečné, liší se ale podle typu vakcíny či dávky.

„Už nebude povinná karanténa ani test při příjezdu ze zemí EU a některých dalších států, pokud jsou cestující očkovaní druhou dávkou mRNA vakcíny, od které uplynuly alespoň dva týdny, nebo první dávkou vektorové vakcíny, od které uplynuly alespoň čtyři týdny,“ upřesnil zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský. Pro neočkované však i nadále platí povinnost samoizolace, kterou ukončí negativní test.

Výjimku z izolace po příjezdu kromě očkovaných mají také lidé, kteří v posledních 180 dnech nemoc prodělali, a děti do věku 18 let. V platnosti zůstaly volnější cestovní podmínky pro zaměstnance v některých profesích či pracovníky, kteří dojíždějí za prací pravidelně.

Studio ČT24: Zpravodaj Petr Obrovský o jednodušším cestování na Slovensko (zdroj: ČT24)

Turisté se před vstupem na Slovensko musí elektronicky registrovat. Lidé, kteří před příjezdem v posledních dvou týdnech pobývali v jiných než zmíněných státech z takzvaného zeleného seznamu, musejí nastoupit do karantény a absolvovat test na koronavirus. Slovenská policie ohlásila, že ohledně přeshraničního režimu budou probíhat namátkové kontroly.

V Itálii se otevírají vnitřky restaurací a posilovny

V Itálii se tento týden výrazně uvolňují opatření, povinnost nošení roušek a rozestupy platí od pondělka pouze v regionech Furlansko-Julského Benátska, Molise a na Sardinii. Tam se otevírají i vnitřní prostory restaurací a ruší se zdejší zákaz nočního vycházení. Diskotéky zůstávají naopak zavřeny.

Zbytek země je ve žluté kategorii, což znamená, že se vnitřky restaurací otevřou v úterý. Ve stejný den se také na stadiony vrátí v omezeném počtu diváci, kterých tam bude zatím moci být jen čtvrtina kapacity a nejvýše tisíce venku a pět set uvnitř. Od poloviny června se v zemi budou moci znovu pořádat i velké svatební oslavy, všichni účastníci ale budou muset mít potvrzení o dokončeném očkování, prodělání covidu či negativní test. Od 1. července se v zemi otevřou i kryté bazény a wellness centra.

Francie očkuje všechny dospělé

Od pondělka se budou moci nechat naočkovat všichni dospělí obyvatelé Francie. Země o víkendu překonala hranici 25 milionů očkovaných první dávkou, tamní vláda vakcinaci pro lidi nad 18 let otevřela o dva týdny dříve, než původně plánovala. Registrovat se je možné už pět dní a volné termíny nabízí hned několik rezervačních systémů.

Podle ministra zdravotnictví Oliviera Vérana se nové volné termíny v systému objevují „progresivně“, a to každý den. Nejpoužívanější rezervační portál Doctolib předem upozornil, že očekává zvýšenou návštěvnost a nebude moci uspokojit požadavky všech zájemců vzhledem k zatím omezenému počtu vakcín.

Ušetřit jistý počet dávek by mohl návrh šéfky francouzského zdravotnického úřadu HAS Dominique Le Guludecové. Ta přišla s tím, že by se všichni před podáním první dávky testovali na přítomnost protilátek v těle. Pokud by jejich hladina byla dostatečně vysoká, očkovaní by dostali jen jednu dávku a ušetřené vakcíny by se mohly podat dalším zájemcům.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Scénáře napovídají, že pokud budou čísla klesat do 9. června, kdy se mají zrušit další omezení, strávíme klidné léto. Nadcházejících patnáct dní bude zcela klíčových,“ uvádí epidemiolog a člen vědecké rady francouzské vlády Arnaud Fontanet.

Johnson & Johnson dočasně omezila dodávky vakcín

Farmaceutická společnost Johnson & Johnson na omezenou dobu zredukovala dodávky své protikoronavirové vakcíny do zemí EU. V pondělí to řekl mluvčí Evropské komise, podle něhož unijní exekutiva očekává brzký návrat k pravidelné výši dodávek.

Brusel nadále počítá s tím, že do konce prázdnin dostane vakcínu 70 procent všech dospělých obyvatel EU. „Členské země byly informovány o určitých zpožděních v dodávkách vakcíny Johnson & Johnson a daly najevo své obavy,“ sdělil novinářům mluvčí.

Americká firma na několik dní pozdržela své dodávky již v samém začátku distribuce. Evropská léková agentura (EMA) tehdy zkoumala souvislost mezi velmi vzácným výskytem krevních sraženin a očkováním. Agentura tehdy přímou souvislost nevyloučila, vakcínu však označila za bezpečnou a účinnou. 

Jihoafrická republika zažívá třetí vlnu

Jihoafrická republika je koronavirem nejpostiženější zemí v Africe, třetí vlna nákazy zasáhla čtyři z devíti tamních provincií, a to včetně Johannesburgu i hlavního města Pretorie. Minulý měsíc se počet pozitivních testů v zemi více než zdvojnásobil. „Dnes je obzvláště nutné zpomalit šíření viru, aby se co nejvíce lidí mohlo naočkovat, než třetí vlna dosáhne vrcholu,“ uvedl místní prezident Cyril Ramaphosa.

Od pondělí zde bude noční zákaz vycházení nově platit již od 23:00 a restaurace, bary, posilovny nebo další podniky budou muset zavírat o hodinu dříve. Venku se bude moci shromaždovat maximálně 250 lidí, uvnitř sto.

Proti koronaviru bylo v Jihoafrické republice dosud očkováno zhruba 1,5 procenta z šedesáti milionů obyvatel. Podle prezidenta si země zajistila více než padesát milionů dávek vakcín, k okamžitému podání jich má aktuálně 1,3 milionu. Africká země chce do konce roku naočkovat 40 milionů obyvatel, což se podle agentury AP nyní jeví jako čím dál méně pravděpodobné.

Jihoafrická republika se snaží rychle naočkovat co nejvíce lidí kvůli třetí vlně pandemie
Zdroj: Themba Hadebe/ČTK/AP

Situace se v Indii pozvolna lepší

Indie za poslední den zaevidovala 152 734 nově nakažených, mrtvých tam kvůli nemoci v uplynulých 24 hodinách přibylo 3128. Od začátku pandemie se koronavirus v zemi potvrdil u 28 milionů lidí, z nichž přes 329 tisíc zemřelo. Podle řady odborníků jsou však skutečná čísla výrazně vyšší než podhodnocené oficiální údaje.

Počet potvrzených případů má nicméně už skoro tři týdny klesající tendenci. Nejvíce nakažených za den v Indii zaznamenali 7. května, a to 414 tisíc. Asijská země se začátkem května v těchto absolutních číslech dostala na první místo. Mnoho zemí ale po přepočtu na obyvatele na tom bylo výrazně hůř.

Když pandemie například kulminovala v Česku, objevilo se tam i více než sedmnáct tisíc případů za den. Indie má ale zhruba 130krát více obyvatel než Česko, což znamená, že by musela mít maximum nových případů nákazy kolem 2,2 milionu za den, aby byla situace srovnatelná.

Zdravotnický pracovník se loučí se sedmiletým chlapcem Rudruem Singhem a jeho rodinou, kteří po covidu opouštějí izolační centrum
Zdroj: Ishant Chauhan/ČTK/AP