Ostřelování Záporožské jaderné elektrárny téměř ustalo, boje znovu propukly v Sumské oblasti

Ostřelování Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny téměř ustalo. Tvrdí to šéf okupační správy Záporožské oblasti Jevhen Balickyj. Ve vysílání ruské státní televize také řekl, že ruští vojáci zařízení neopustí. Boje naopak znovu vypukly v Sumské oblasti, kde se nebojovalo od jara letošního roku. S odkazem na ukrajinský generální štáb to napsal ruskojazyčný server BBC.

„Dva reaktory fungují na nízký výkon. Situaci v Záporožské oblasti s jadernou elektrárnou máme plně pod kontrolou,“ řekl Balickyj a dodal, že elektrárna se nikdy nevrátí do rukou Ukrajinců.

Záporožské jaderné elektrárny ve stejnojmenné jihoukrajinské oblasti se zmocnila ruská vojska krátce po únorovém vpádu na Ukrajinu. Obě strany se vzájemně obviňovaly z ostřelování zařízení. V říjnu ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, kterým nařídil převod Záporožské jaderné elektrárny do ruského vlastnictví. Ukrajina to označila za krádež.

O utvoření ochranné zóny okolo zařízení, které je považováno za největší svého druhu v Evropě, ve čtvrtek v Moskvě jednal šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi. Agentura se o bezpečnost provozu zasazuje takřka od začátku ruské invaze, do elektrárny vyslala i svou inspekci.

Ukrajinci bojují v Sumské oblasti

Zatímco u Záporoží je relativní klid, boje se rozhořely v Sumské oblasti. Podle ukrajinského velení odehrávají u vesnice Vysoke na východě tohoto severoukrajinského regionu, nedaleko hranic s ruskou Belgorodskou oblastí. Ukrajinci a Rusové na obou stranách hranice se navzájem obviňují z ostřelování, armádní jednotky se tam ale neúčastnily operací od jarního stažení ruských vojáků ze severu Ukrajiny - Sumské, Černihivské a Kyjevské oblasti.

BBC podotýká, že ukrajinský generální štáb situaci v Sumské oblasti podrobněji nevysvětluje. Oblastní úřady o bojích neinformovaly.

Nejméně dva lidé přišli o život při ostřelování Chersonu na jihu Ukrajiny z ruských raketometů, oznámil na svém webu list Ukrajinska pravda. Palba poškodila také obytné domy a kritickou infrastrukturu. Oblastní prokuratura ostřelování vyšetřuje jako válečný zločin. Ukrajinská armáda osvobodila Cherson minulý měsíc, a od té doby je prakticky ustavičně pod palbou. 

Situace na frontě se jinak od čtvrtka příliš nezměnila. Rusové se dál snaží postoupit na Bachmut, v okolí Doněcku a podél linie měst Svatove a Kreminna na severu Luhanské oblasti.

Pomoc ze Spojených států

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se mezitím vrátil do Kyjeva ze své návštěvy Washingtonu. Do Spojených států přiletěl ve středu. Setkal se s americkým prezidentem Joem Bidenem a v Kongresu apeloval na zákonodárce, aby nepřestali s podporou Ukrajiny v boji proti ruské agresi. Bílý dům při té příležitosti oznámil, že Kyjevu poskytne další pomoc včetně protivzdušného systému Patriot. 

Podle Richarda Stojara, bezpečnostního analytika z Univerzity obrany, nebudou systémy Patriot znamenat zvrat ve vývoji situace na bojišti, jde ale o důležité symbolické gesto, jelikož dodávky těchto zbraňových systémů jsou vyhrazeny jen nejbližším partnerům Spojených států.

Přímo na bojišti se projeví spíše dodávky těžké techniky a děl. „Ruská dominance, co se týče dělostřelectva, je tam od začátku konfliktu. Pro ruskou stranu je dělostřelectvo rozhodujícím zbraňovým systémem,“ řekl Stojar v rozhovoru pro ČT24.

Ukrajina podle něj ideálně potřebuje mix dělostřeleckých systémů sovětské konstrukce (pro jejichž obsluhu jsou její vojáci dobře vycvičeni a které do země putují především z Polska, Česka a Slovenska) a vysoce přesných nejmodernějších systémů ze Západu.

V okupovaném Melitopolu vybuchlo auto s Rusy

V centru okupovaného Melitopolu v Záporožské oblasti v pátek také vybuchl automobil používaný ruskými okupanty. Oznámila to ukrajinská média s odvoláním na starostu Ivana Fedorova. Výbuch si vyžádal dva zraněné, uvedl Vladimir Rogov z Ruskem dosazené oblastní správy.

„Velký výbuch v centru Melitopolu. Podle očitých svědků vyletěl do povětří automobil používaný Rusy. Informace o stavu cestujících se upřesňuje,“ sdělil Fedorov na sociální síti. Později upřesnil, že terčem útoku se stal kolaborant, sloužící okupantům jako jeden z policejních velitelů.

„V důsledku výbuchu auta v centru Melitopolu utrpěli dva lidé zranění,“ řekl ruským novinářům Rogov, kterého ukrajinská média označují za „gauleitera“. Tento titul v nacistickém Německu označoval stranického náčelníka daného území.

V okupovaných městech na jihu Ukrajiny čas od času dochází k atentátům na ruské představitele a místní kolaboranty. Útoky bývají připisovány ukrajinskému odboji, anebo akcím speciálních sil.