Ofenziva začala, řekl Zelenskyj. Ukrajinští obránci odráží okupanty v mnoha směrech

Očekávaná ruská ofenziva už začala, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Okupanti útočí z několika směrů, podle generálního štábu obránci odrazili útoky u šestnácti obcí. Ukrajina očekává také další vzdušné údery a upozorňuje, že Kreml změnil jejich taktiku. Nově se snaží zahltit protivzdušnou obranu slepými střelami.

„Ruské útoky už přicházejí z několika směrů,“ prohlásil ukrajinský prezident s tím, že očekávaná ruská ofenziva začala. Ukrajinští obránci podle něj dokáží odolávat ruskému postupu, dokud sami nebudou schopni zahájit protiofenzivu. Zopakoval zároveň výzvy k větší vojenské pomoci Ukrajině ze strany Západu. „Moderní zbraně samozřejmě urychlují mír. Zbraně jsou jediný jazyk, kterému Rusko rozumí,“ zdůraznil Zelenskyj.

Rusové se stále snaží prorazit ukrajinské obranné linie v Donbase. „Hlavní úsilí nepřítel soustředil na útočné operace ve směru na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Šachtarsk,“ rekapituluje ukrajinský generální štáb. Mezi místy, kde ruské útoky neuspěly, zmiňuje i obce v Chersonské oblasti na jihu země a v Donbasu na východě, včetně Bachmutu a Vuhledaru. Celkem se podle ukrajinského velení podařilo odrazit útoky u šestnácti obcí.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor 2023)

  • 23:47

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. března. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:46

    Finsko začalo stavět oplocení na hranici s Ruskem, aby posílilo svou bezpečnost. Informovala o tom stanice BBC News na svém webu s odvoláním na finskou pohraniční stráž. Bariéra má být podle ní dlouhá 200 kilometrů a vysoká tři metry, na její horní části bude ostnatý drát. Finsko s Ruskem sdílí nejdelší hranici ze zemí Evropské unie, měří přibližně 1300 kilometrů.

  • 23:41

    Ruské síly pokračují v útoku na Bachmut ve východní Doněcké oblasti a zároveň se snaží vytvořit podmínky pro ofenzivu v některých oblastech jižního Chersonu a jihovýchodního Záporoží, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve své večerní zprávě. 

Analytici z Institutu pro studium války (ISW) upozorňují, že podle ukrajinských představitelů je cílem ruských vojsk dobýt Bachmut před 24. únorem, kdy uplyne první výročí rozpoutání plnohodnotné války. To by ale vyžadovalo výrazně rychlejší postup, než jaké bylo tempo v posledních měsících. Bližší realitě se expertům zdá pragmatický odhad šéfa ruských žoldnéřů Jevgenije Prigožina, že jeho bojovníci obklíčí Bachmut do března či dubna.

ISW odhaduje, že jelikož není pravděpodobné, že by Kreml získal Bachmut do blížícího se výročí velké invaze, mohl by se opět uchýlit k další vlně vzdušných a raketových útoků vůči civilním cílům. Skutečné vojenské úspěchy se totiž invazním vojskům nadále vyhýbají.

Tomáš Řepa z katedry teorie vojenství Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany podotýká, že pro obě strany konfliktu má Bachmut spíš symbolický význam, je ale branou ke Slovjansku a Kramatorsku, o něž Rusové usilují a nedaří se jim tam proniknout. Právě v těchto městech ruští ozbrojenci v roce 2014 vyvolali válku v Donbasu. „Samotná obrana Bachmutu, která trvá mnoho měsíců a nesmírným způsobem vyčerpala útočící Rusy, svým způsobem už účel splnila,“ míní analytik.

Rusům podle něj „svým způsobem dochází dech“, klesá motivace a morálka vojáků, což se na bojišti projeví i v budoucnu. „Ani oni nemohou válku vést donekonečna, zvlášť když je úplně nadsazeno politické hledisko racionálnímu vojenskému hledisku,“ domnívá se Řepa.

Samotný Bachmut čelil ruskému ostřelování ve čtvrtek. V obytné části města projektily zabily pět obyvatel, dalších devět lidí dle úřadů utrpělo zranění. Ukrajinská generální prokuratura vyšetřuje útok jako potenciální válečný zločin.

Studio ČT24: Pomoc západních zemí Ukrajině (zdroj: ČT24)

Nová taktika raketových útoků

Moskva podle poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajla Podoljaka taktiku vzdušných úderů mění. Používá střely bez výbušných hlavic. „Chtějí přetížit náš protivzdušný systém, aby získali další šanci zasáhnout zařízení infrastruktury,“ řekl Podoljak a dodal, že protivzdušná obrana se přizpůsobuje.

Podle prezidentského poradce se Rusko potýká s „vyčerpáním raket“ a jejich nedostatek ho nutí ke změně taktiky. Míchá starší střely ze sovětské éry s „novými střelami, které mají určitou hodnotu“, poznamenal Podoljak. V listopadu o podobném postupu hovořilo i britské ministerstvo obrany, podle nějž Moskva zřejmě odstraňuje i jaderné hlavice ze starých řízených střel.

Dalším novým prvkem ruské strategie je podle AP použití toho, co Podoljak nazval „zvláštními vzdušnými balony“, přičemž nechtěl zacházet do podrobností ohledně jejich předpokládaného účelu. Mohou však být určeny k případnému zmatení nebo poskytnutí zpravodajských informací o ukrajinské protivzdušné obraně, píše agentura.

Ukrajinské úřady ve středu oznámily, že nad Kyjevem zjistily asi šest nepřátelských balonů, přičemž ukrajinská protivzdušná obrana většinu z nich sestřelila. Podle úřadů mohly nést mimo jiné průzkumné zařízení. „Nepřítel chce, abychom na tyto balony, které nic nestojí, použili naši protivzdušnou obranu, jež chrání naše strategické objekty,“ uvedl mluvčí letectva Jurij Ihnat.

Ruští okupanti za uplynulý den přišli o dalších osm stovek mužů, tvrdí ukrajinský generální štáb. Celkové ruské ztráty na Ukrajině podle něj vzrostly na 141 tisíc mužů. Statistiku nelze nezávisle ověřit, například analytici z nezávislé vyšetřovací organizace Conflict Intelligence Team, jež pochází z Ruska, odhadují ztráty své země na víc než čtvrt milionu mužů.

Britská vojenská rozvědka v pátek odhadla celkové ztráty ruské armády i wagnerovců na 175 až 200 tisíc mužů, z toho čtyřicet až šedesát tisíc mrtvých. „Podle moderních měřítek tato čísla představují vysoký poměr zabitých v porovnání s počtem zraněných. Skoro určitě to souvisí s mimořádně primitivním stavem zdravotnické péče u většiny (ruských) ozbrojených sil,“ píší britští zpravodajci, podle nichž nejspíš má většinu ztrát na svědomí ukrajinské dělostřelectvo.