Obnova osvobozených ukrajinských vesnic vázne. Chybí lidé i peníze

Události: Ukrajinské osvobozené vesnice (zdroj: ČT24)

Ruská agrese na Ukrajině trvá už téměř rok a půl. A stačí i pouhý měsíc okupace a řada ukrajinských vesnic si odnáší hluboké rány. Na místě zůstávají zničená obydlí a lidé si stěžují na nedostatečnou pomoc vlády. Obnova dříve okupovaných území bude pomalá. Jsou stále blízko bojů, nevrací se tam rodiny s dětmi a chybí pracovní síla i podnikatelé.

Rusové v Ivanivce a okolí strávili měsíc, zanechali po sobě zničené dvě třetiny domů. O střechu nad hlavou přišla i paní Antonina. Na vratech jsou stále patrné stopy po kulkách i šrapnelu. „Schovávali jsme se před ostřelováním ve sklepech. Okupanti i třikrát denně za námi přišli, vyvedli všechny ven, mířili z pušek na děti. Tak jsme žili,“ svěřila se.

Její rodina už buduje nový domek, rozestavěno je i na dalších parcelách. Na pomoc vlády se podle ní nelze spoléhat. Chování během okupace i po ní navíc mezi tamními obyvateli vytváří příkopy. „Víte, když byla okupace, tak jsme se dělili o každý kus chleba. Ale když pak přišla větší pomoc, začali měnit okna nebo dveře, lidé zapomněli na všechno, co bylo, a každý chce urvat jen něco pro sebe,“ postěžovala si Antonina.

Těsně po začátku invaze se přitom počet obyvatel neočekávaně zvýšil. „Přijeli sem lidé, aby se schovali před válkou, ale nakonec se ocitli v děsivých podmínkách okupace,“ sdělila starostka vesnice Olena Švydková.

Důvěra v armádu posiluje důvěru ve stát, míní výzkumník

Zatímco se lidé začali do Ivanivky postupně vracet, další obce takové štěstí nemají. Právě nedostatek sociálního kapitálu je podle odborníků jedním z největších problémů okupovaných vesnic. Chybí v nich mladí lidé, učitelé, lékaři nebo podnikatelé.

„Je to uzavřený kruh – rodiče s dětmi se nevracejí, protože nejsou učitelé nebo jsou školy zavřeny. Protože se nevracejí, tak se nerozvijí podnikání,“ přiblížil náměstek ředitele Centra pro blízkovýchodní výzkum Serhij Danylov.

Svůj průzkum prováděl ve vesnicích v Chersonské oblasti, které Rusové okupovali půl roku. Na řadě míst podle něj navíc kromě infrastruktury zničily i důvěru obyvatel k úřadům. Vláda se proto snaží pomáhat i ve spolupráci s dobrovolníky.

„Teď všichni věří v Ozbrojené síly Ukrajiny (OSU) a víra v OSU posiluje důvěru ve stát jako celek. Stát se asociuje s OSU,“ míní Danylov. Důležitou roli v obnově regionů mohou hrát lokální lídři a jejich schopnost sehnat peníze. Jenže tím se nerovnosti mezi jednotlivými samosprávami mohou zvětšovat, poznamenal zahraniční zpravodaj ČT Jan Řápek.