Německo vydalo zatykač na ruského hackera kvůli útoku na Spolkový sněm

Německá spolková prokuratura vydala zatykač na ruského hackera, který je podezřelý z útoku na počítačový systém Spolkového sněmu v roce 2015 z pověření ruských tajných služeb, napsal německý list Süddeutsche Zeitung. Podezřelým je devětadvacetiletý Dmitrij Badin, „hacker ve státních službách a kybernetický voják z pověření Vladimira Putina“, píše list.

Hackerský útok na Spolkový snem začal 30. dubna 2015. Několik poslanců dostalo téměř současně e-mail, v němž adresa odesílatele končila „@un.org“, což vyvolávalo dojem, že přišel z OSN.

Jako předmět bylo uvedeno „Ukrajinský konflikt s Ruskem zruinuje ekonomiku“. V e-mailu byl také odkaz na údajný web OSN, ale ve skutečnosti jeho otevření spustilo nepozorované nainstalování škodlivého softwaru. Díky programu se mohli hackeři dostat k přístupovým datům v systému.

Podle německého deníku je zcela ojedinělé, když se v podobných případech podaří ukázat na konkrétního pachatele. Německé úřady se domnívají, že za útok je zodpovědná ruská vojenská rozvědka GRU.

Podle Süddeutsche Zeitung je nepravděpodobné, že by hacker, který je asi v Rusku, nyní zemi opustil. Brzký proces tak nelze očekávat. 

Po dopadení by měl být vydán do Spojených států, píše tisk

K vydání zatykače na konkrétního hackera se podařilo dospět po pěti letech práce ve spolupráci s USA a Nizozemskem. Po Badinovi přitom pátrá i americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

I kdyby Badin byl někde na světě dopaden, byl by podle německého listu přednostně vydán do USA, které ho hledají v souvislosti s pokusy o manipulaci amerických prezidentských voleb v roce 2016. 

Badin byl podle amerických úřadů jedním z lidí, kteří pomohli ukrást a zveřejnit e-mailovou komunikaci demokratické kandidátky Hillary Clintonové. Ta nakonec ve volbách podlehla nynějšímu prezidentovi Donaldu Trumpovi.