Německo má už 158 obětí záplav, v sobotu bouřky udeřily na východě země

Události: Následky povodní v Německu (zdroj: ČT24)

Počet obětí ničivých záplav v Německu se vyšplhal na 158. Nejvíce postiženou spolkovou zemí je Porýní-Falc, která nyní hlásí 110 mrtvých. Policie vyjádřila obavu, že počet obětí se bude dál zvyšovat. Silné deště pak v sobotu večer zasáhly i východ země a způsobily záplavy ve východní části Saska u hranic s Českem, v jihovýchodní části Bavorska a na západě Rakouska. Belgie hlásí zatím 31 mrtvých.

V Saském Švýcarsku podle listu Sächsische Zeitung místy spadlo i více než sto litrů vody na metr čtvereční. Obzvlášť postižené jsou obce Neustadt, Sebnitz, Bad Schandau, Reinhardtsdorf-Schöna a Gohrisch u hranic s Českem. Úřady varovaly před „silnými záplavami“.

O jednom úmrtí informovala média i z Bavorska, které s dalšími východoněmeckými zeměmi zasáhly přívalové lijáky v sobotu. Postihly především město Berchtesgaden a jeho okolí. Místní hasiči hlásí zaplavené ulice a sklepy. Několik domů museli evakuovat kvůli sesuvům svahů.

Se záplavami se potýká i Rakousko. Jen několik kilometrů od Berchtesgadenu, na rakouské straně hranice, zaplavila voda historické centrum města Hallein, které leží jižně od Salcburku. „Situace je velmi napjatá až dramatická,“ uvedl policejní mluvčí. Protipovodňové zábrany postavili i v Salcburku podél řeky Salzach.

Západ Německa

V Severním Porýní-Vestfálsku patří k nejpostiženějším místům město Erftstadt, ležící asi 20 kilometrů jihozápadně od Kolína nad Rýnem, kde řadu lidí hledají jejich příbuzní. Jako nezvěstné úřady evidují 59 lidí. Mezi hledanými jsou i obyvatelé pečovatelského domu pro seniory, který musel být evakuován. Po některých pohřešovaných jejich blízcí pátrají, protože je nemohou kontaktovat kvůli přerušenému telefonnímu spojení.

Městské úřady v Erftstadtu rovněž sdělily, že z vody bylo dosud vyproštěno sedm desítek vozidel, ale 25 dalších je ještě třeba vytáhnout. Dosud ani v jednom z osobních a nákladních aut nebyl nalezen žádný člověk, nicméně k několika vozům, které jsou namačkané na sobě, zatím není možný přístup.

Německá kancléřka Merkelová na místě záplav v Porýní-Falci
Zdroj: Christof Stache/ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová při nedělní návštěvě okresu Ahrweiler v Porýní-Falci, který je nejvíce postižený nynějšími ničivými záplavami, dala najevo zděšení nad surrealistickým „strašidelným obrazem“ zkázy. Prohlásila, že „němčina sotva zná slova pro způsobenou devastaci“.

Merkelová při návštěvě obce Adenau v ahrweilerském okrese slíbila těžce postiženým oblastem Porýní-Falce rychlou pomoc. „Jsme s vámi. Spolková republika i spolková země,“ řekla. Spolkové i zemské úřady budou podle ní společně pracovat na tom, „aby se krok za krokem vše v této krásné oblasti uvedlo do pořádku“. Kancléřka přitom ujistila, že ve středu spolková vláda schválí program rychlé pomoci, střednědobých úkolů a obnovení infrastruktury.

„Vidíme sílu, se kterou příroda může konat,“ uvedla kancléřka. „A my proti této přírodní síle budeme bojovat - v krátkodobém, střednědobém i dlouhodobém výhledu,“ dodala. Německo podle Merkelové potřebuje přijmout strategii, která bude přírodu a klima brát více v potaz.

Silné deště působí problémy také v dalších evropských zemích, včetně České republiky. Záplavy měly dopad mimo jiné na železniční spojení mezi Českem a Německem.

V Belgii pohřešují asi sto lidí

Ze záplav se vzpamatovává i druhá nejzasaženější země Belgie. Úřady tam stále pohřešují zhruba stovku lidí. Důvodem můžou být i výpadky elektřiny a poruchy telefonních sítí. Hladiny řek postupně opadávají. Do jedné z postižených oblastí se vydal belgický premiér.

„Záběry odsud jsem viděl v televizi, ale vidět tu opravdovou lidskou nouzi se mě dotýká. V televizi to nevnímáte stejně. Vidíme tady taky hodně solidarity, ale stále je potřeba pomoc,“ uvedl premiér Alexander De Croo.

Záplavy postihly taky jih Nizozemska. Z okolí řeky Mázy musely úřady evakuovat 10 tisíc lidí. Velké škody způsobila voda i v Lucembursku nebo Švýcarsku.