Německo by nemělo bránit jiným zemím ve vojenské podpoře Ukrajiny, prohlásil Habeck

Události: Polsko chce dodat ukrajinské armádě tanky Leopard 2 (zdroj: ČT24)

Polsko se rozhodlo předat Ukrajině rotu tanků Leopard 2 německé provenience. Má se tak stát v rámci mezinárodní koalice. Až dosud Západ i přes naléhání Kyjeva poskytoval napadené zemi tanky sovětské výroby či jejich modernizované verze. Německý vicekancléř a ministr hospodářství Robert Habeck ve čtvrtek uvedl, že by Berlín neměl stát v cestě vojenské podpoře Ukrajiny ze strany ostatních zemí. Média poukazují na to, že předání tanků by vyžadovalo souhlas Německa s jejich reexportem.

Polský prezident Andrzej Duda svým středečním vyjádřením o tancích Leopard 2 zvýšil tlak na Berlín, jenž o povolení takzvaného reexportu v Německu vyráběných tanků rozhoduje. „Vzkaz Dudy by se dal parafrázovat tak, že Polsko už jednoduše dalo ukrajinské armádě dostatek ze svých rezerv a teď je ochotné zvýšit kvalitativně podporu, dát Ukrajině tanky západní provenience, ale nechce v tom být samo,“ popsal zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos. Duda upozornil, že musí být splněna také řada formálních požadavků.

Ve čtvrtek Habeck na dotaz novinářů v reakci uvedl, že „Německo by se nemělo stavět do cesty jiným zemím, které se rozhodnou podpořit Ukrajinu, nezávisle na tom, jaká rozhodnutí přijme Německo“.

Mluvčí německé vlády tento týden uvedl, že Berlín v současné době neplánuje poslat Ukrajině tanky Leopard 2, ale Habeck to už dříve nevylučoval.

Tlak na Berlín

„Je celkem jisté, že Německo reexport polských Leopardů neposvětí, protože v Berlíně je zřejmé, že je to ze strany Varšavy krok, jak zvýšit tlak na Německo. Pokud by se ale Polsku podařilo vytvořit opravdu silnou koalici zemí, které by chtěly Ukrajině dodávat útočné tanky, tak by tlak na Německo byl velký a Berlín by souhlasil podobně jako s bojovými vozidly pěchoty (Marder),“ domnívá se zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák.

Horizont ČT24: Zpravodaj Pavel Polák o dodávce německých tanků Leopard Ukrajině (zdroj: ČT24)

Upozornil, že průzkumy veřejného mínění z posledních měsíců ukazují, že většina Němců nechce, aby Berlín dodával Ukrajině více zbraní než nyní. Přibližně čtvrtina Němců si myslí, že zbraní dodaných Ukrajině je až příliš. Stejný počet respondentů se naopak domnívá, že by podpora Kyjeva ze strany Německa mohla být vyšší. Zbytek je s úrovní podpory víceméně spokojený. Polák zmínil, že některé strany vládní koalice se k dodávkám tanků staví mnohem otevřeněji než sociální demokraté, jejichž lídrem je kancléř Olaf Scholz.

Podle Papadopulose jsou aktuálně možné tři scénáře. Podle prvního Berlín dá svolení k reexportu a Německo se do dodávek samo zapojí. Druhou možností je, že němečtí představitelé povolí reexport, ale tanky na Ukrajinu dodají jiné země. Třetím a podle Papadopulose nejméně pravděpodobným scénářem je domluva Polska s dalšími evropskými zeměmi – tanky Leopard 2 by v tom případě Ukrajině poskytly bez předchozího souhlasu Berlína.

Zpravodaj ČT Papadopulos k polské pomoci Ukrajině (zdroj: ČT24)

Souhlas s reexportem strojů v Německu je tak klíčový. „Vnímám to tak, že jde z polské strany o vzkaz, aby právě Němci v otázce dodávek západních tanků udělali první krok,“ uvedl vojenský expert Defence24.pl Michał Bruszewski.

„Pokud Němci sami nejsou připravení a nechtějí věnovat své tanky, jde o to, aby už politicky věc dále neblokovali,“ poznamenal analytik Polského institutu pro mezinárodní vztahy Marcin Andrzej Piotrowski.

Leopardů je v Evropě dostatek, Varšava s Kyjevem na to spoléhají

Polsko má ve vojenských skladech asi 240 tanků Leopard II v různých modifikacích. Tanky Leopard 2 má ve výzbroji kromě německé a polské armády také Dánsko, Norsko, Španělsko či Kanada, anebo také Švédsko a Finsko, které však ještě nejsou členy Severoatlantické aliance. Nizozemsko, které dříve provozovalo stovky tanků, si v současnosti leopardy pronajímá od Německa. Řecko a Turecko se podle komentátorů nejspíše svých leopardů nevzdají vzhledem k napětí ve vzájemných vztazích.

„Celkem je tanků Leopard 2 v Evropě dostatek. Je to jeden z nejrozšířenějších tanků ve výzbroji evropských armád. Polsko s tím počítá. Moc dobře to ví a moc dobře také ví, že Ukrajinci s podobnou výzbrojí do budoucna počítají. Chtějí ji zařadit do běžné výzbroje nejen po válce s Ruskem, ale i během ní,“ uvedl Papadopulos. 

Zpravodaj poukázal na to, že podle vyjádření polských a ukrajinských představitelů se očekává další ruská ofenziva na začátku března.

Podle Papadopulose by dodávka v Německu vyráběných tanků byla významnou pomocí především na symbolické úrovni. Šlo by totiž o významné zvýšení kvality dodávané pomoci napadené zemi. Prolomilo by se tabu a bylo by možné pokračovat v dodávkách dalších pokročilých západních zbraní – včetně stíhaček a helikoptér.

„Otázkou je, kolik kusů této těžké techniky, která patří k tomu nejlepšímu, co ve výzbrojích evropských armád je, a v jakém stavu by na Ukrajinu dorazilo. Tanky Leopard 2 existují v různých variantách, některé jsou už považovány za zastaralé,“ uvedl.

Ukrajina žádá o modernizované verze tanků. „Byly by pravděpodobně tím nejlepším, co by se do bojů na Ukrajině proti okupačním vojskům vůbec zapojilo,“ poznamenal Papadopulos.

Celkem mají armády zemí, které by mohly být ochotné tanky Kyjevu dodat, k dispozici asi osmnáct set těchto strojů. Varšava nesměle hovoří o tom, že by na Ukrajinu ráda dostala zhruba deset procent z nich.