Biden na závěr summitu NATO odrážel obavy o svou kondici. Zelenského si spletl s Putinem

Konec summitu NATO a otázky na prezidenta Joea Bidena (zdroj: ČT24)

Severoatlantická aliance je klíčová pro zajištění bezpečnosti Spojených států a USA nikdy nenechají Ukrajinu napospas Rusku. Během ostře sledované tiskové konference po skončení summitu NATO to prohlásil americký prezident Joe Biden. Uvedl rovněž, že válka v Pásmu Gazy by měla okamžitě skončit a Izrael poté nesmí Gazu okupovat. Biden také na závěr summitu čelil řadě dotazů týkajících se jeho kondice a schopnosti vést hlavní západní mocnost v příštích letech.

V reakci na jeden z dotazů se označil za nejpovolanějšího člověka, který může zajistit úspěch Ukrajiny v souboji s ruským agresorem, a varoval před zvolením svého konkurenta, exprezidenta Donalda Trumpa. Zároveň podotkl, že viceprezidentku Kamalu Harrisovou vybral mimo jiné proto, že je schopna vést zemi.

„Musím dokončit tuto práci, protože jsou v sázce tak důležité věci,“ prohlásil Biden ke své kandidatuře v listopadových prezidentských volbách. Poukazoval na rozdíly mezi ním a Trumpem v přístupu k podpoře Ukrajiny a samotné Alianci, k nimž se jeho předchůdce v úřadě staví vlažněji.

Prakticky každý druhý dotaz na téměř hodinu trvající tiskové konferenci mířil na Bidenovo zdraví a způsobilost vést úřad i v následujících čtyřech letech. Jednaosmdesátiletý prezident během své první sólové tiskové konference za posledních osm měsíců ujišťoval, že je připraven třeba i za tři roky čelit ruskému vůdci Vladimiru Putinovi nebo čínskému vládci Si Ťin-pchingovi. V současnosti však důvod k jednání s Moskvou o možném ukončení války na Ukrajině nevidí.

Prezidentova vystoupení jsou ostře sledována od jeho televizní debaty s Trumpem, v níž podle komentátorů podal katastrofální výkon. Část demokratů vyzývá Bidena, aby odstoupil ze souboje o Bílý dům, neboť debata na konci června podle nich vyvolala vážné pochybnosti o prezidentově schopnosti zvítězit ve volbách. Poukazují také na výsledky průzkumů, z nichž většina předpovídá Trumpovu výhru.

Události ČT: Konec summitu NATO a obavy o Bidenovu kondici (zdroj: ČT24)

Zelenského Biden označil za Putina

Biden vytrvale odpovídal slovy, že je nejlepším kandidátem a že nemá zdravotní problémy, což podle něho potvrdilo i několik nedávných vyšetření. Prezident prohlásil, že pokud by neurologové doporučili další vyšetření, půjde na něj. Šéf Bílého domu na většinu dotazů reagoval bez zaváhání a mluvil souvisle, přeřekl se však, když jednou označil viceprezidentku Harrisovou za „viceprezidenta Trumpa“.

Podobně o pár hodin dříve omylem představil Zelenského jako Putina. „A nyní chci předat slovo prezidentovi Ukrajiny, který má stejně odvahy jako odhodlanosti. Dámy a pánové, prezident Putin,“ řekl Biden a odcházel od řečnického pultíku. Vzápětí se však vrátil a korigoval svůj omyl.

„Prezident Putin, vy porazíte prezidenta Putina, prezidente Zelenskyj. Tolik se soustředím na porážku Putina,“ omlouval své přeřeknutí Biden. „Já jsem lepší,“ reagoval s úsměvem Zelenskyj. „Sakramentsky lepší,“ dodal Biden. V sále však jeho omyl vyvolal rozpačité reakce.

Vostal: Konference zastínila závěr summitu NATO

Zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal k tomu zmínil, že Bidenův přeřek už využívá i samotná kampaň Joea Bidena. „Biden okamžitě omyl zachytil a opravil se. (...) I kampaň Joea Bidena to používá jako jeho schopnost zaznamenat přeřek, který se může stát každému, a proměnit ho ve vtip,“ podotkl Vostal. Jiný problém ale podle něj představuje to, když na tiskové konferenci označil Harrisovou za Trumpa.

„Mluvil o tom, že by si nikdy nevybral viceprezidentku a nyní cituji: ‚Trumpa‘, pokud by si nemyslel, že může být prezidentkou, samozřejmě to byl přeřek a měl na mysli Kamalu Harrisovou, v tu chvíli kamery zabíraly také Bidenova ministra zahraničí, obrany a národního poradce pro bezpečnost, kteří se v tu chvíli jen zastavili a dělali, jako by se nic nestalo, ale mezi novináři to samozřejmě vyvolalo reakci,“ dodal Vostal. Zmínil, že z omylu si dělal legraci i bývalý prezident Donald Trump.

Zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal hovoří o končícím summitu NATO a prezidentu Joeu Bidenovi (zdroj: ČT24)

Podle zpravodaje tato tisková konference zcela zastínila závěr výročního summitu NATO. „Bylo vidět, že jediné, co domácí i světové novináře zajímalo, bylo, jestli Joe Biden odstoupí z kampaně, zda je fit, jestli zvládne další roky ve funkci a jestli se nebojí, že prohraje.“

Biden na tiskové konferenci uvedl, že výzva k odstoupení z kampaně od skupiny demokratických kongresmanů důvodem není. Na dotaz, jestli by se ve prospěch Harrisové vzdal kandidatury, ještě předtím uvedl, že pro to nevidí důvod. Prezident prohlásil, že má podporu voličů a že během summitu mu velkou podporu vyjadřovali další lídři zemí NATO, kteří mají podle něho obavy z možného návratu Trumpa.

Biden: Izrael po skončení války nesmí Gazu okupovat

Biden také hovořil o situaci v Izraeli a boji v Pásmu Gazy a zdůraznil, že Izrael nesmí Gazu po skončení války okupovat. Podotkl dále, že „Izrael občas nebyl příliš kooperativní“. Narážel tak na opakované neshody své administrativy s kabinetem izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Na dosažení příměří mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás je podle něj ještě potřeba pracovat. „Jsou to obtížné, složité otázky. Stále existují mezery, které je třeba zaplnit. Děláme pokroky. Trend je pozitivní. Jsem odhodlán dosáhnout dohody a ukončit tuto válku, která by měla skončit teď,“ řekl Biden o izraelsko-palestinském konfliktu.

Komentátor deníku Washington Post (WP) David Ignatius s odkazem na vysoce postaveného amerického činitele ve čtvrtek napsal, že strany konfliktu dosáhly rámcové dohody o příměří. Doladění detailů podle něj ale ještě nějakou dobu potrvá. O konečných podmínkách dohody, která vychází z Bidenova květnového návrhu, tento týden jednají v Dauhá i v Káhiře delegace vedená šéfy izraelských tajných služeb se zprostředkovateli ze Spojených států, Kataru a Egypta.

Žádná katastrofa, ale ani žádná vize, všímají si média Bidenova výkonu

Hodnocení závěrečné tiskové konference se ihned zhostila evropská i americká média, která hovoří o chybách či klopýtnutích, ale také o tom, že nejde o katastrofu. „Ty dva je lehké si splést,“ napsal ironicky britský list The Guardian a poznamenává, že Harrisová je 59letá černoška a bývalá prokurátorka a Trump 78letý „bílý (oranžový) muž“ a navíc zločinec.

Po takovém začátku měla podle The Guardian tisková konference všechny předpoklady, aby skončila totální katastrofou. Nakonec se tak ale nestalo, protože 81letý politik ukázal, že má stále dobrý přehled o mezinárodní politice, čímž výměnu s novináři dotáhl k „remíze“.

Biden zpočátku klopýtl, ovšem trval na svém tváří v tvář otázkám ohledně schopnosti pokračovat v kampani. Měl problém zformulovat jasnou obhajobu své kandidatury, zatímco přišel se silnou obranou svého dosavadního působení a ukázal přehled v zahraniční politice.
New York Times
12. července 2024

Také francouzský deník Le Monde vedle chyb zmínil, že Biden ukázal „mistrovství“ v zahraniční politice. Podle něj se v kampani každé Bidenovo veřejné vystoupení stalo „zdravotní prohlídkou“. „Z jeho slov a postojů mohou nakonec všichni v táboře demokratů čerpat potvrzení svého předchozího přesvědčení, ať už pro, nebo proti jeho odstoupení“.

Podobně Bidenovo vystoupení hodnotí i komentář německé veřejnoprávní televize ARD nazvaný „Žádná katastrofa, ale ani žádná vize pro budoucnost“. Americký prezident chtěl podle televize na první samostatné tiskové konferenci po mnoha měsících dokázat, že je dostatečně zdatný a že je vhodným mužem pro další čtyři roky v úřadu. „Biden předvedl solidní výkon, ale nic víc,“ míní zpravodajka ARD ve Washingtonu.

Joe Biden už to nedokáže... Starý muž, který napíná své politické svaly a zvyšuje svůj křehký hlas, nepůsobí mocně. Působí, jako že se zoufale snaží.
Neue Zürcher Zeitung
12. července 2024

O smíšených výsledcích prezidentova vystoupení píše také deník The New York Times (NYT) i list The Washington Post (WP). „Biden zpočátku klopýtl, ovšem trval na svém tváří v tvář otázkám ohledně schopnosti pokračovat v kampani. Měl problém zformulovat jasnou obhajobu své kandidatury, zatímco přišel se silnou obranou svého dosavadního působení a ukázal přehled v zahraniční politice,“ píše NYT.

Podle deníku The Wall Street Journal ovšem navzdory těmto přeřeknutím Biden působil jako „zcela jiný člověk než kandidát, který vystoupil při debatě před dvěma týdny“. Pro některé demokraty už se ale jeho kampaň dostala do neudržitelného stavu. „Skutečnost je taková, že nemůžeme dopustit situaci, abychom každý den měli zatajený dech,“ řekl kongresman Brad Schneider, který předtím Bidena požádal, aby kandidaturu přenechal někomu jinému.

Jasno má švýcarský list Neue Zürcher Zeitung, podle jehož komentáře by Biden měl z kampaně odstoupit. „Joe Biden už to nedokáže... Starý muž, který napíná své politické svaly a zvyšuje svůj křehký hlas, nepůsobí mocně. Působí, jako že se zoufale snaží,“ míní list. Biden sice dokázal sledovat dění na summitu a jeho zahajovací řeč byla do značné míry povedená, ale to podle komentáře nestačí.

Amerikanista Kryštof Kozák o prezidentu Bidenovi (zdroj: ČT24)

Kozák: V podstatě obstál, ale má problémy

Amerikanista Kryštof Kozák zmínil, že Biden celkově „v podstatě obstál, nicméně světová média z toho celého důležitého obsahu vypíchnou tento jeden přeřek – Putin místo Zelenskyj, což nevysílá dobrý signál.“ Podle něj si lze představit, jakou bublinu z tohoto momentu vytvoří republikánská média jako například Fox News.

„Joe Biden má problémy ani ne tak z toho, že by byl úplně mimo, ale v tom, že američtí voliči si začínají myslet, že je mimo, a to je velký problém,“ podotkl amerikanista s tím, že spousta demokratů se také začíná bát toho, že je Biden v listopadových prezidentských volbách stáhne dolů s sebou. „Že bohužel těžko překoná tu otázku věku a může reálně s Donaldem Trumpem prohrát.“ Tohoto scénáře se podle něj bojí demokraté i světoví lídři NATO jako čert kříže.

Zmínil, že Biden i jeho tým vědí, že stačí ještě jedna nepovedená debata nebo nenadálé uklouznutí či zdravotní komplikace a bude nucen sám odstoupit. „Pro tuto eventualitu se už tiše připravuje plán B a to je Kamala Harrisová, která jako viceprezidentka má největší šanci do toho vlaku naskočit, ale zatím Biden a jeho příznivci drží linii. “